OVA namirnica čuva liniju, poboljšava varenje i liječi kašalj
Ilustracija

Imamo je svi u kuhinji

OVA namirnica čuva liniju, poboljšava varenje i liječi kašalj

Ovu namirnicu bi svakodnevno trebalo koristiti u ishrani za zdravlje cijelog tijela, a naročito stomaka, crijeva i želuca.

Na svijetu postoji više od dvije hiljade vrsta bibera, ali najpoznatiji su crni, bijeli, zeleni i crveni biber. Prema mišljenju ljekara alternativne medicine, crni biber ima najviše ljekovitih svojstava, a dobija se sušenjem zelenog bibera na suncu. Ovaj začin potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama unazad koristio i kao sredstvo za razmjenu robe.

Bogatstvo za vrijeme Rimskog carstva mjerilo se zalihama bibera. 

Crni biber je odličan izvor mangana, gvožđa i vitamina K. Poznat je po tome što podstiče apetit, pospješuje varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utiče na zdravlje crijeva. Odličan je za sprječavanje nadimanja stomaka i nastanka gasova. Osim toga, crni biber podstiče lučenje hlorovodonične kisjeline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih hranljivih materija. 

Biber podstiče i znojenje, kao i izlučivanje urina. Osobe koje se bore s viškom kilograma trebalo bi češće da jedu crni biber jer ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija. 

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji s kuvanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od ovog začina i nekog ljekovitog bilja, dobićete prirodni lijek protiv kašlja. 

Pomoću crnog bibera možete i da smanjite nivo holesterola u krvi i na taj način smanjite rizik od srčanih bolesti. Biber može da pomogne i kod izbjegavanja kardiovaskularnih oboljenja i problema s jetrom. 

Crni biber često se koristi i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti. Takođe možete da ga koristite i kao piling za smanjenje celulita na koži, a ukoliko nekoliko puta nedjeljno isperete usta s malo vode, soli i bibera, spriječićete bolesti desni i zubobolju. 

Ljekovita dejstva crnog bibera su brojna, a ukoliko volite da konzumirate ovaj začin, najbolje je da ga kupujete u zrnu i meljete ga kod kuće jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus. Biber uvijek čuvajte na zatvorenom, tamnom i suvom mjestu.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.