Šćekić: Opozicija se može dogovoriti oko predsjedničkog kandidata
Dragoslav Šćekić

SNP spremna da ponudi svog predstavnika

Šćekić: Opozicija se može dogovoriti oko predsjedničkog kandidata

Opozicija može naći model za zajedničko djelovanje i okupljanje oko jednog predsjedničkog kandidata, a Socijalistička narodna partija (SNP) ne bježi od odgovornosti spremna je da ponudi svog predstavnika, saopštio je potpredsjednik te stranke Dragoslav Šćekić.

Šćekić smatra da unutaropozicioni odnosi nijesu na zavidnom nivou, odnosno na onom koji očekuju građani Crne Gore i SNP.

On je rekao da je SNP pokazala na svom primjeru da su im interesi građana bili ispred partijskih ili ličnih.

„Smatram da je moguće naći model za zajedničko djelovanje opozicije, samim tim i mogućnost okupljanja oko jednog predsjedničkog kandidata“, kazao je Šćekić agenciji Mina.

On je ocijenio da opozicija u tom pravcu u centar svih zbivanja mora staviti „običnog građanina“, i ostaviti po strani moguće razmirice, lične sujete, programske razlike ili neispunjene, odnosno nerealne ambicije.

„Samo na taj način moguće je objedinjeno djelovanje. SNP će dati politički maksimum da dođe do toga, i strpljivo ćemo u tom pravcu djelovati“, poručio je Šćekić.

On je rekao da, sa druge strane, kada je riječ o predsjedničkom kandidatu, SNP ne bježi od odgovornosti, i spreman je ponuditi i svoj kadar, koji bi odgovorio svim zahtjevima koje jedan tako odgovoran poziv nosi sa sobom.

„Dakle, podržavamo ideje oko zajedničkog nastupa, kao i zajedničkog kandidata. Ostavljamo sebi, odnosno partijskim organima da procijene koji je minimum političkog strpljenja u tom pravcu“, dodao je Šćekić.

Kako je naveo, SNP je na desetinama izbora, na državnom i lokalnom nivou, imao samo jedan cilj - promjene u pravcu stvaranja uslova za bolji i ljepši život građana Crne Gore.

Šćekić je rekao da sada, dijelom i zbog neiskrenog odnosa jednog dijela partnera, SNP prolazi turbulentan period svog djelovanja.

Upitan kako komentariše poziv lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića opozicionim poslanicima da se sastanu kako bi se dogovorili o zajedničkom djelovanju u vezi sa vanrednim parlamentarnim izborima, Šćekić je rekao da je SNP i dosadašnje inicijative i ideje najozbiljnije razmatrao.

„Građani od nas očekuju da razgovaramo i dogovaramo se o zajedničkoj strategiji za vanredne i demokratske izbore. Ono što svakako nije dobro, jeste činjenica da smo za tu inicijativu saznali iz štampe“, kazao je šćekić.

On je rekao da u ovom trenutku može samo da potvrdi da će SNP i ubuduće razgovarati o ovoj, i sličnim idejama.

„U tom pravcu moram ostaviti dozu rezerve kad je u pitanju SNP, iz prostog razloga što se, imajući u vidu ozbiljnost političke situacije, odnosno krize u kojoj se nalazimo, odlučivanje ne bi smjelo svesti na isključivi dogovor između poslanika, bez obzira na nespornu odgovornost vršenja te funkcije“, naveo je Šćekić

Na pitanje kakva su njegova očekivanja od predstojećih lokalnih izbora, i kako će SNP nastupiti na njima, on je rekao da vjeruje u dobar rezultat stranke.

„Imamo poštene, hrabre ljude u svojim redovima, dokazane kadrove sa jedne strane, kao i nove mlade snage koje ulivaju optimizam. Stabilno biračko tijelo SNP-a, dodatno uvjerava da ukoliko budemo mudri možemo samo da rastemo“, precizirao je Šćekić.

On je kazao da očekuje da će se na narednim lokalnim izborima nastaviti trend opozicionih pobjeda, i dodao da je SNP spreman da „zajedno sa našim opozicionim partnerima, ponesemo teret vršenja vlasti i posle 26. novembra, u svim opštinama“.

„Što se tiče našeg nastupa, već je poznato da u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima naša partija nastupa samostalno. Kada je Cetinje u pitanju, opštinski odbor je smatrao da je koalicioni nastup najprihvatljiviji za njih, i samim tim prihvatili odgovornost u tom dijelu. Glavni odbor je ispoštovao njihovu volju“, rekao je Šćekić.

Upitan da li misli da će turbulencije u partiji uticati na rezultate predstojećih izbora, on je kazao da želi da vjeruje da „trenutne trzavice neće ostaviti dubljeg traga na rezultate“.

„Ono što svakako nije dobro jeste činjenica da i najmanje političke nesuglasice u jednoj partiji mogu proizvesti negativne posljedice. Organi partije, na čelu sa predsjednikom Vladimirom Jokovićem, učiniće sve da što kompaktnije djelujemo u okviru predstojećeg izbornog procesa“, naveo je Šćekić.

Na pitanje kako će se, po njegovom mišljenju, situacija u SNP-u dalje razvijati, i postoji li opasnost od cijepanja stranke, on je rekao da „različitost mišljenja treba da postoji, i ona je poželjna u svakoj demokratskoj partiji“.

„Sa druge strane, za ispravnost tog mišljenja se jedino i isključivo možete boriti u okviru stranačkih organa. Oni koji ne žele takav vid borbe, ne misle dobro svojoj partiji“, kazao je Šćekić.

On je istakao da se svako ko se ogluši o partijska dokumenta, suočava sa mogućnošću snošenja posljedica za takvo djelovanje.

„SNP su mnogo puta do sada pokušali srušiti. Nijesu uspjeli. Iz svega ćemo izaći jači, osnaženi sa novim idejama i licima. Dokazaćemo da možemo i umijemo više. Uvjeravam vas da ćemo vratiti status i jačinu one jake, prepoznatljive stranke. Jak SNP je potreban Crnoj Gori“, istakao je Šćekić.

Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.