Bešović: Do pouzdanog biračkog spiska samo terenskom provjerom
Branka Bešović

Za svakog birača u Crnoj Gori

Bešović: Do pouzdanog biračkog spiska samo terenskom provjerom

Do čistog i pouzdanog biračkog spiska jedino se može doći terenskom provjerom prebivališta za svakog birača u Crnoj Gori, poručuje članica Predsjedištva Ujedinjene Crne Gore Branka Bešović.

Sveobuhvatna promjena izbornog zakonodavstva morala je već biti završena da bismo imali fer i slobodne izbore. Na žalost očigledno je da tako nešto neće biti urađeno skorije jer od minulih izbora do danas nije urađeno ništa.

Ona napominje da prva preporuka OEBS-a glasi upravo tako, i upozorava da bi se moglo desti da ostane samo slovo na papiru jer, kako je kazala, postojeća parlamentarna kriza ne ide na ruku takvom poduhvatu šta god on podrazumijevao.

"UCG nije bila impresionirana onim što je konstatovano od strane ODHIR-a jer su neke od traženih ili preporučenih promjena kozmetičko pravne prirode. Ipak, najava izmjena i po najjednostavnijim preporukama ne ohrabruje jer će prije biti zloupotreba nego solidnih i dobrih rješenja", kazala je Bešović.

Ona napominje da bi opoziciju trebalo da zabrine očigledan naum da se, kako je kazala, pod plaštom usaglašavanja sa Ustavom obesmisli neophodni uslov prebivališta za pravo glasanja, od dvije godine neposredno pred izbore.

"Ako se usput, shodno preporuci broj 3. ODHIR-a ukine i obavezno boravište od šest mjeseci kao uslov za pravo glasa na lokalnim izborima sljedećeg proljeća bismo imali najneregularnije izbore u više od 10 opština u CG. Utješno je što bi za promjenu člana 11 ZIOP-a trebala dvotrećinska većina u parlamentu, koja je u ovom trenutku nemoguća", navodi članica Predsjedništva Ujedinjene Crne Gore.

Bešović tvrdi i da je Članom 2 Zakona o registrima prebivališta i boravišta koji je, kao je kazala, nametnuo DPS, već derogiran Ustav jer je, kako navodi, prebivalište definisano kao mjesto koje je građanin CG odabrao "s namjerom" da u njemu trajno živi.

"Ovo 's namjerom' implicira da i ne mora, odnosno, da može prebivati gdje god u inostranstvu ali da je važna njegova namjera da se vrati čime je obesmišljena Ustavna norma po kojoj pravo glasa imaju državljani koji imaju dvije godine prebivališta u CG", ističe Bešović.

S obzirom da, kako ocjenjuje, i dalje imamo najveći broj policajaca u odnosu na broj stanovnika, kao jedino adekvatno rješenje od kojeg se ne smije odustati, navodi terensku provjeru prebivališta za svakog birača u Crnoj Gori.

"To se svakako ne može uraditi u kratkom periodu ali je jedino pouzdan način da se konačno dobije čist i pouzdan birački spisak. Takva akcija je i višestruko korisna za MUP jer bi se mogla pokazati kao odličan preduslov za borbu protiv organizovanog kriminala i nelegalnog boravka velikog broja pojedinaca i grupa u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju.

Podrazumijeva se, kaže, da to mora biti zakonska obaveza MUP-u ali je, dodaje, jasno da toj ideji DPS pruža kontinuirani otpor pod izgovorom da je tako nešto fizički nemoguć posao.

"Naravno da se radi o neistini koju je lako dokazati, a terenski sprovedena akcija provjere pomogla bi i drugim državnim organima jer bismo po prvi put imali sređenu sliku stanja na terenu. Taj posao je vrlo i lako izvodljiv s obzirom da imamo samo nešto više od 600 hiljada stanovnika", tvrdi Bešović.

Pouzdan birački spisak, dodaje, podrazumijeva i postupanje Ministarstva zdravlja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i to do kraja i bez izuzetka.

"Konstatovanje činjenice smrti od strane zdravstvenih radnika ma gdje i pod kojim uslovom se smrt dogodila na teritoriji države omogućava i uklanjanje iz Biračkog spiska svih preminulih osoba, a tako bi se spriječila i zloupotreba socijalnih davanja i penzijskih primanja mimo Zakona. Ministarstvo zdravlja danas na žalost ne radi svoj posao niti još uvijek postoji sinhronizacija obaveza sa drugim državnim institucijama, pa ni sa MUP-om", ističe Bešović.

Ujedinjena Crna Gora je, napominje, već izrazila ozbiljnu sumnju o sprobođenju preporuke 8. ODHIR-a kojom se navodno traži da bude suspendovano pravo političkim subjektima i NVO koje prepoznaje zakon da u realnom vremenu ili po zahtjevu kontrolišu odnosno posjeduju izvode iz biračkog spiska.

"To je moguće i dobro rješenje za budućnost ali pod uslovom da se onemogući prethodno parlamentarnoj većini da na nezakonit način bude ekskluzivni i privilegovsni korisnik takve mogućnosti kroz dobijanje i izvoda i svih informacija o biračima od neprofesionalnih pojedinaca iz institucija koje raspolažu bazama podataka", zaključuje se u saopštenju članice Predsjedištva Ujedinjene Crne Gore Branke Bešović.

Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.