Muškarci bi već
Foto: Ilustracija

Naučnici smatraju

Muškarci bi već "sjutra" mogli da zatrudne

Zahvaljujući razvoju na polju transplantacije materice, muškarci bi u skoroj budućnosti mogli da zatrudne, smatra doktor Ričard Polson, direktor Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Velika uspješnost transplantacija materice kod žena znači da bi slične operacije mogle uskoro da se vrše i na pacijentkinjama koje su rođene kao muškarci, navodi Polson, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost. 

Transseksualci tako će u budućnosti moći da imaju djecu. 

"Ne vidim nijedan anatomski razlog zašto materica ne bi mogla da bude presađena u tijelo transseksualne osobe. Tako nešto bi moglo da se dogodi već sjutra", rekao je Polson na godišnjoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Antoniju u Teksasu. 

Ipak, s obzirom na to da bi cijela procedura mogla da bude ekstremno komplikovana, žene koje su rođene kao muškarci najvjerovatnije će morati da se porode putem carskog reza. 

One će takođe najvjerovatnije sve vrijeme primati hormonsku terapiju, kako bi se podstakle biološke promjene koje inače nastaju u tijelu tokom trudnoće. 

Od 2014. godine najmanje pet žena u Švedskoj donijelo je na svijet bebe koje su se razvijale u presađenim matericama.

Independent

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.