Zaev: Kažu mi da sam nakon Đukanovića ja meta
Zoran Zaev

Makedonija hoće u NATO i spremni smo

Zaev: Kažu mi da sam nakon Đukanovića ja meta

Premijer Makedonije Zoran Zaev poručio je da je jedini izbor zvaničnog Skoplja Evropska unija i NATO.

Vjeruje da će Makedonija biti 30 članica Alijanse.

On je rekao da je spreman na žestoku reakciju Rusije kada dođe vrijeme za zvanično pristupanje Alijansi, poput one koju je nedavno osjetila Crna Gora.

"Reagovala je u Crna Gora, mi smo spremni, jer moja zemlja nema alternativu. Ja ponavljam-mi želimo da unaprijedimo saradnju sa Rusijom, želimo da npr. tamo što bolje prodamo paradajz, da što više prodamo kupus i sve proizvode. Ipak mi nemamo alternativu, naš izbor je Evropska unija i NATO", rekao je Zaev.

Kaže da je na sve spreman, jer je to, poručuje, jedina opcija pravih lidera.

U Crnoj Gori je ulazak u Alijansu proizveo visoke tenzije, zamalo nije eskalirao u nasilje, a Rusija se pozicionirala kao otvoreni neprijatelj. Zaev u intervjuu govori i o mogućnosti da se nešto slično desi i u Makedoniji.

"Znam da je bilo i pokušaja likvidacije, dobro je što se na vrijeme reagovalo, sve je spriječeno, hvala Bogu. I sada neki analitičari kažu-sad si ti na redu. Ako nešto treba da se desi, neka se desi. Ja sam se prihvatio posla premijera, moja zemlja treba lidera, spreman sam da donosim odluke kakve naši građani očekuju, po svaku cijenu, neka bude šta bude", poručio je Zaev.

Makedonski premijer je rekao da političari koji nemaju hrabrost mogu da se povuku i sjede kod kuće.

Zaev je, između ostalog, govorio i o tome koliko je daleko rješenje spora sa Grčkom o imenu, da li se spor sa Srbijom povodom navodnog prisluškivanja može razumjeti kao pokušaj, makar indirektan, usporavanja puta Makedonije ka Alijansi, da li će biti promjene grba, zastave i himne Makedonije te kako doživljava ocjene da njegova politika prema susjedima, politika ekvidistance, podsjeća na Kira Gligorova.

Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.