Lekić: Đukanović kritikama ponižava i ruga se EU
Miodrag Lekić

Sve više gubi strpljenje sa EU

Lekić: Đukanović kritikama ponižava i ruga se EU

Odnosi i zapleti između Mila Đukanovića i Evropske unije (EU) dobijaju groteskne momente, rekao je lider Demosa, Miodrag Lekić i ocijenio da Đukanović kritikama ponižava EU.

„Dok EU uprkos svim dosijeima koje imaju o profilu Đukanovića zadržava političku komunikaciju pa i saradnju sa njim rizikujuću zbog toga svoj kredibilitet u demokratskoj javnosti Crne Gore, Đukanović sve više gubi strpljenje sa EU", kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Đukanović je u petak na nekom od, kako ga je nazvao, vlasti režiranom forumu javno kritikovao EU učeći je što treba da radi.

„On se na kraju izlaganja čak rugao nazvaši EU nevjestom, sa svim neukusno - pamfletskim asocijacijama“, kazao je Lekić u izjavi za javnost.

On smatra da nije slučajna arogancija Đukanovića prema EU.

„Tokom afere Snimak, dokazanom primjeru izborne korupcije, kada je EU više puta, pa i zvanično u Izvještaju o napredovanju tražila politički i pravni epilog te afere Đukanović je u parlamentu, odgovarajaući na pitanje potpisnika ovih redova, rekao da je ta afera nepostojeća, da je zapravo isfabrikovana. Pred ovim direktnim izazovom EU se povukla“, kazao je Lekić.

Prema njegovoj ocjeni, vidjevši takvo povlačenje, pritom vjerovatno računajući na podršku nekog jačeg međunarodnog igrača od Brisela, sada Đukanović zbija šale na račun nesposobnosti EU.

„Inače poslednja kritika EU je obrazložena na nivou samog Đukanovića. Kombinacijom arogancije, blefova i poslovične ignorancije. Đukanović kaže, u prazan prostor koji EU ne umije da ispuni na Zapadnom Balkanu sada se pojavljuju drugi. Navodni – Rusi, Turci, Kinezi“, rekao je Lekić.

On je istakao da elementarno obrazovan čovjek zna da su Turska i Rusija već nekoliko vijekova na ovaj ili onaj način prisutni na ovim prostorima ili tome teže.

„U novijem periodu sa Rusijom je sve intezivirano tajkunskom saradnjom samog Đukanovića i ruskih partnera, sve to sa korupcionaškim poduhvatima i ekonomskim katastrofalnim bilansima - kako svjedoči i tadašnji predsjednik Skupštine“, kazao je Lekić.

Kina je, kaže on, u Crnoj Gori prisutna na bazi ugovora za izgradnju 40 kilometra puta, ugovora koji je tražila i potpisala Đukanovićeva vlada sa bilansima koji tek dolazi građanima na račun.

Prema ocjeni Lekića, zanimljivo je da Đukanović u svojoj kritici EU i prostoru koji ona ostavlja za druge subjekte ne pominje SAD kao prisutne na ovom prostoru, „iako znamo da ona to jeste posebno u političko–vojnom smislu“.

„Jedino objašnjenje, koje nije nije promaklo ovdašnjoj javnosti i šire, da se crnogorski autokrata, 25-godišni vladar jedino plaši SAD smatrajući je glavnim režiserom na ovom prostoru. Dakle, po njemu neuporedivo važnija od EU, zato se Đukanović tako i odnosi prema Briselu. U ovoj fazi već spreman da javno ocjenjuje EU pa i da joj uputi i po neku, kao prethodnih dana, posprdnu, u svakom slučaju, ponižavajuću metaforu“, rekao je Lekić.

Kako je kazao, ako je EU iz nekih svojih razloga spremna da prihvata kritičke ocjene Đukanovića o njoj i odustane od verbalnih zahtjeva za mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije u kriminala, da odustane od traženja evropskih standarda, posebno u domenu funkcionisanja pravne države u Crnoj Gori, onda crnogorskoj demokratskoj javnosti ostaje da to primi k znanju i da ona ponešto zaključi i vrednuje o svemu tome.

„Pa i o sve aktuelnijem pitanju - da li će, kako se na početku razumjelo, EU faktički uticati na procese u Crnoj Gori u kontekstu pretenzije crnogorske države da postane članica EU ili će Đukanović i partija koju kontroliše ocjenjivati EUtrasirajući joj dalji put“, kazao je Lekić.

Antena M/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.