Prvi put broj smrtnosti djece ispod šest miliona

Izvještaj UN-a

Prvi put broj smrtnosti djece ispod šest miliona

Svijet je tokom posljednjih 25 godina napravio značajan napredak u spašavanju života djece, a prvi put broj smrtnih slučajeva među djecom niži je od šest miliona na globalnom nivou, navedeno je u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Dodaje se, ipak, da je većina tih slučajeva mogla da bude spriječena, prenosi Glas Amerike.

Tokom 1990, 35 hiljada djece umiralo je svakoga dana. Prošle godine, 15 hiljada djece i beba umiralo je svakoga dana, što je značajno smanjenje broja koje je uslijedilo zahvaljujući velikim globalnim naporima.

“Napredak je veoma dobar i nastavlja se, ali nije dovoljno brz i moram da naglasim da je te smrtne slučajeve moguće spriječiti. Sa naučnim znanjem koje imamo, sa mogućnostima intervencije, sa sredstvima koja su nam dostupna, ti smrtni slučajevi mogu da se spriječe”, navodi Flavija Bustreo iz Svjetske zdravstvene organizacije.

U najnovijem izveštaju UN o smrtnosti djece i novorođenčadi navodi se da svake godine milioni djece mlađe od pet godina umru, većinom zbog uzroka koje je moguće spriječiti, kao što su malarija, upala pluća i dijareja.

U skoro polovini broja slučajeva smrti djece, neuhranjenost ima uticaja. Zdravstveni radnici mjere obim dječje nadlaktice kako bi ustanovili koliko su neuhranjena. Iako više djece sada doživi svoj peti rođendan, UN navode u izveštaju da se 46 odsto smrtnih slučajeva djece dogodi ubrzo poslije rođenja.

“A te smrti u prvim mjesecima života izazvane su prijevremenim rođenjem. Izazvane su zbog nedovoljne tjelesne mase, značajno zbog sepse, ozbiljne infekcije koja se javlja tokom porođaja, a takođe i gušenjem”, navodi Bustreo.

Postoje, međutim, i svijetli primjeri. Vakcina protiv žute groznice i sada, malarije, spasava mnogo dječjih života. Zemlje kao što je Tanzanija bore se protiv zagađenja, popravljaju sanitarne uslove i obezbjeđuju čistu vodu za piće.

Problemi su i dalje veliki, kazali su iz UN, jer uprkos poboljšanju u smanjenju stope smrtnosti, oko 60 miliona djece ispod pet godina umrijeće u periodu do 2030. godine, a polovina tog broja biće novorođenčad.

Bustreo kaže da je većinu tih slučajeva moguće spriječiti, što naglašava hitnost da se poboljša pre i postnatalna njega za majke i zdravstvena zaštita za malu djecu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.