Kuper-Bošković: Crna Gora  pouzdan saveznik SAD i NATO-a
Sa sastanka

Primjer ostalim zemljama regiona

Kuper-Bošković: Crna Gora pouzdan saveznik SAD i NATO-a

Crna Gora je pouzdan saveznik Sjedinjenim Američkim Državama i NATO, zaključeno je tokom jučerašnjeg susreta ministra odbrane, Predraga Boškovića i vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD, Lore Kuper.

Iz Ministarstva odbrane navode da je, Bošković  zahvalio na sveobuhvatnoj podršci i značajnom doprinosu SAD-a u procesima reformi koje su prethodile članstvu Crne Gore u Alijansi.

“On je istakao da je bilateralna saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane sadržajna i kvalitetna, ukazujući na modalitete njenog unapređenja kroz savezništvo u okvirima NATO. Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za trajnu stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno kroz unapređenje regionalne bezbjednosne saradnje i promociju NATO politike otvorenih vrata, te da doprinosi međunarodnom miru aktivnim učešćem u mirovnim misijama”, stoji u saopštenju.

Bošković je, kako navode iz tog resora, podvukao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da podržava Vojsku Crne Gore u budućim etapama integracije u kolektivni sistem bezbjednosti, kao i u procesima modernizacije i jačanja interoperabilnosti, te da konstantno ulaže u edukaciju i usavršavanje kadra.

GetImage1

“Kuper je apostrofirala uspjeh Crne Gore u evroatlantskim integracijama. Ona je naglasila da Crna Gora predstavlja primjer ostalim zemljama regiona, posebno na planu realizacije glavnih spoljno-političkih ciljeva značajnim trudom i adekvatno sprovedenim reformama”, navodi se u saopštenju.

Kako navode, Kuper je, kazala da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u promociji NATO vrijednosti u regionu, ali i u daljoj modernizaciji Vojske Crne Gore.

Američka delegacija koju predvodi Kuper boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane, u okviru sedmih Bilateralnih odbrambenih konsultacija dvije zemlje.

Tokom konsultacija, delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, upoznala je američke sagovornike sa aktivnostima Crne Gore kao NATO članice, te aktuelnim i budućim planovima modernizacije Vojske Crne Gore.

Ivanović i Kuper su razgovarali i o bezbjednosnoj i političkoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi, kao i o načinima za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje u narednom periodu

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.