Belgijski ministar pravde: Vlada Belgije neće uticati na Pućdemonovu budućnost
Karles Pućdemon

Belgijski ministar pravde: Vlada Belgije neće uticati na Pućdemonovu budućnost

Belgijski ministar pravde Koen Gins kazao je da njegova vlada neće imati nikakvog uticaja na budućnost smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, nakon što je Španija izdala evropsku potjernicu za njegove hapšenje.

Pućdemon i nekoliko njegovih najbližih saradnika stigli su u Belgiju, nakon što ih je španska centralna Vlada smijenila i preuzela kontrolu nad Katalonijom.

Prethodno su separatistički poslanici u Parlamentu Katalonije izglasali deklaraciju o nezavisnosti od Španije.

Ministar pravde Gins kaže da je evropski nalog za hapšenje potpuno pravni postupak.

"Za razliku od uobičajene međunarodne potjernice izvršna vlast ne igra nikakvu ulogu u evropskom nalogu za hapšenje, jer sve se dešava kroz direktan kontakt između pravosudnih organa", istakao je Gins.

Pućdemon je ranije kazao da je spreman sarađivati s belgijskim pravosuđem, ali i da je izgubio povjerenje u špansko, koje je po njemu ispolitizovalo.

Nekoliko bivših katalonskih zvaničnika već se nalazi u pritvoru u Španiji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.