Pokušao 60 kg eksploziva čamcem da prebaci u Hrvatsku

Uhapšen na čamcu

Pokušao 60 kg eksploziva čamcem da prebaci u Hrvatsku

Policija ne povezuje s terorizmom 60 kilograma vojnog eksploziva otkrivenog kod 27-godišnjeg državljanina BiH, koji je eksploziv u čamcu preko Save pokušao da iz BiH prokrijumčari u Hrvatsku.

"Ovolika količina eksploziva može biti namijenjena za različita djela. Ne postoje nikakva saznanja, indicije da se radi o terorizmu", rekao je De5an Savić, čelnik Službe za organizovani kriminal PNUSKOK-a.

Naime, granični policajci su u plovilu kojim nadziru granicu s BiH na Savi u četvrtak oko 19 sati uočili muškarca u čamcu kojim je s teritorija BiH pristao na hrvatsku obalu, gdje je iz čamca izvadio dvije vreće.

Kada je vidio policajce pokušao je da pobjegne čamcem, ali je uhvaćen, a u vrećama je pronađeno 300 komada po 200 grama eksploziva ukupne težine 60 kilograma.

Savić je kazao kako je posjedovanje ovolike količine eksploziva teško kazneno djelo, ali da ne zna gdje će dovesti policijska istraga.

Pronađeni eksploziv vojne je namjene i ne koristi se za standardne aktivnosti.

"Ovaj događaj govori o sposobnosti hrvatske policije da zaštiti vanjsku granicu Hrvatske, odnosno buduću schengensku granicu", rekao je Savić.

Kako se doznaje, 27-godišnjem krijumčaru eksploziva prijeti kaznena prijava na osnovu koje može dobiti od tri do pet godina zatvora.

Jutarnji.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.