Ujedinjenje i...ništa...

Malčice je drukčije u praksi

Ujedinjenje i...ništa...

Koliko se samo pričalo o jedinstvenom odgovoru opozicije „mrskom režimu“. Koliko se samo potrošilo energije na priču o jedinstvenom opozicionom nastupu na izborima, jedinstvenom opozicionom bojkotu Parlamenta, jedinstvenom opozicionom...

Bilo je onih koji su se i ponadali da do toga može doći, bilo je i onih koji nisu, znajući sve što se može znati o političkom životu u Crnoj Gori. Što bi rekao Bora Đorđević, malčice je drukčije u praksi. 

„O jedinstvu opozicije u Crnoj Gori može se govoriti samo na nivou ideje jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da to u praksi nije izvodljivo zbog različitosti u ideološkoj, vrijedonosnoj i programskoj orijentaciji. Opozicija je više puta do sada potvrdila da, iz ovih razloga, nema kapaciteta za taj korak. Isključivost, uslovljavanje i nespremnost za dijalog ogledalo je političke situacije u državi i kada govorimo o odnosima opozicija-opozicija i kada govorimo o odnosima opozicija-vladajuća koalicija i takvo stanje traje izvjesno vrijeme,“ kaže za Kodex Sanja Rašović, koordinatorka programa u Građanskoj Alijansi.

rasovic

Jer, jeste Crna Gora vječna i jeste njena vječnost i napredak jedina misao crnogorskih političara. Sa njom liježu i sa njom ustaju, sve u želji da nas na tom putu ništa ne omete. Taj zajednički cilj ne okuplja samo vlast ili samo opoziciju, već sve one koji se u Crnoj Gori profesionalno bave politikom. Samo na tom putu ka najvišem cilju mnogo je prepreka, a naši su političari takvi da se svakoj ozbiljno posvete. Ni jednu ne bi zaobišli.

„Opozicione partije umjesto da energiju usmjere ka ostvarenju višeg, zajedničkog cilja, koji ih valjda okuplja, najčešće je troše na trvenja među sobom dok duže od godinu građani čekaju njihov plan djelovanja. Opoziciji ne ide od ruke da ostane jedinstvena čak ni u svojim redovima jer smo svjedoci sve brojnijeg cijepanja unutar opozicionih struktura.“ Objašnjava Rašović

Tako je to u Crnoj Gori. Uvijek je ideja takva da je upućena ostvarivanju višeg cilja ali se nešto ispriječi njenoj realizaciji. Jer realno, tipično je crnogorska misao „što bi bio potpredsjednik naše kad mogu biti predsjednik svoje partije“, pa ćemo se poslije dogovarati. Kao i u svakoj vezi, a to bi trebalo da bude opoziciono jedinstvo, izgleda crnogorski političari moraju da odu da bi se vratili. A put je dug...  

„Donedavno je opozicija istrajavala u ideji jedinstvenog bojkota institucija Parlamenta koja je, može se slobodno reći, proizvela više štete nego koristi. Sa druge strane, u poslednjih nekoliko nedjelja imamo najave ali i slučajeve povratka u poslaničke klupe što pokazuje da i ovaj pokušaj jedinstvenog djelovanja nije uspio. To dodatno govori u prilog činjenici da je u ovakvim uslovima nerealno govoriti o istrajnom jedinstvu opozicije. Osim, možda kada govorimo o kandidatu ili kandidatkinji za predstojeće predsjedničke izbore, mada sudeći po njihovom dosadašnjem odnosu prema toj ideji i ona se čini teško izvodljiva.“ kaže Sanja Rašović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.