Bešlin: Granice su nepromjenljive, potencijala za rat u regionu nema

Srbija se pokazala kao ključni faktor destabilizacije Balkana

Bešlin: Granice su nepromjenljive, potencijala za rat u regionu nema

Granice su nepromjenljive, potencijala za rat u regionu nema, ocjena je istoričara Milivoja Bešlina na panelu "Region iz ugla savremenih filozofa i istoričara" koji je održan u okviru konferencije koju u Budvi organizuje Privredna komora Crne Gore.

Bešlin ipak kaže da se Srbija pokazala kao ključni faktor destabilizacije Balkana i da neprestano gaji pretenzije da zemljama regiona odredi budućnost.

On kaže da kada se Balkan svede na Srbiju i Hrvatsku uglavnom strada Bosna i Hercegovina.

Bosanski politički analitičar i filozof Esad Bajtal kaže da je u njegovoj državi situacija paradoksalna, višak a ne manjak stvara probleme. Problem je, smatra Bajtal, i u Dejtonu koji nije dobar za građane BiH. No, potencijala za bolju budućnost ima, ali samo ako Evropa dođe ovdje.

"Mi smo bili Evropa prije Evrope, pogledajte principe mi smo sve to u Jugoslaviji već imali, praktično riješili i u skladu sa njim živjeli. A onda je gospođa Evropa sebi dozvolila da je neke etno bande udare u turskoj vojničkom čizmom i da ode odavde. Sada bi, ako ima imalo morala, morala doći na ideju da se ovdje ponovo i vrati. Ja to očekujem!" kazao je Bajtal.

Crnogorski istoričar Živko Andrijašević nije saglasan.

Andrijašević ne sumnja u mudrost Britanaca koji Evropsku uniju napuštaju.

"EU za mene odavno ne djeluje ozbiljno, nakon Grčke koja joj se dogodila. EU vidim kao ligu kojoj ne pripadamo. Razumijem to kao dio političkog marketinga. Naš broj, naši kapaciteti nijesu kompatibilni sa onim što EU hoće da bude," kazao je Andrijašević dodajući da EU ne može riješiti unutrašnje probleme svojih članica.

Kaže da danas nijedna država nema snagu da izvozi nacionalizam.

Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.