Nije došao na sud: Španija zatražila evropski nalog za hapšenje Pućdemona
Karles Pućdemon

Sudija treba da odluči

Nije došao na sud: Španija zatražila evropski nalog za hapšenje Pućdemona

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je izdavanje evropskog naloga za hapšenje smijenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona i još četiri člana njegove vlade, nakon što se nijesu pojavili na saslušanju u Madridu, saopštili su sudski izvori.

Sudija još treba da odluči da li da odobri zahtjev tužilaštva.

Pućdemon i 14 člana vlade Katalonije, smijenjene 27. oktobra poslije proglašenja nezavisnosti te oblasti od Španije, trebalo je danas da budu saslušani zbog pobune.

Pućdemon se od ponedjeljka nalazi u Briselu.

Španski sud je naložio pritvor za osam smijenjenih članova katalonske vlade posle njihovog saslušanja u okviru istrage o pobuni i pronevjeri sredstava.

Devetom članu vlade, koji je podnio ostavku prije jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, takođe je određen pritvor, ali je on pušten uz kauciju od 50.000 eura.

Ovu odluku je donijela istražni sudija Karmen Lamela na zahtjev tužilaca koji vode krivični postupak protiv katalonskih zvaničnika poslije proglašenja nezavisnosti u Parlamentu Katalonije prošlog petka.

Među osmoro pobornika nezavisnosti Katalonije koji su pritvoreni je i Oriol Žunkeras, broj dva smienjenog katalonskog vođe Karlesa Pućdemona.

Pućdemon i još četiri člana njegove vlade nalaze u Belgiji i odbili su da se danas pojave pred sudom u Madridu.

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je izdavanje evropskog naloga za hapšenje Pućdemona i još četiri člana njegove vlade nakon što se nijesu pojavili na saslušanju u Madridu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.