Dodatnih šest dana godišnjeg odmora za nepušače
Ilustracija

Na sve su mislili

Dodatnih šest dana godišnjeg odmora za nepušače

Japanska kompanija smislila je kreativan način kako da podstakne svoje zaposlene da prestanu pušiti. Piala Inc., firma iz Tokija, svojim zaposlenim nepušačima tako daje dodatnih 6 dana godišnjeg odmora.

Uvedena u rujnu, nova politika kompanije nastoji tako izjednačiti broj radnih sati svih radnika, budući da pušači svoje vrijeme često troše na puš-pauzama. Inicijativa je krenula od radnika nepušača kojemu je to zasmetalo pa se odlučio požaliti šefovima.

"Jedan od naših radnika koji je nepušač ostavio je poruku u uredu o tome kako pauze za pušenje stvaraju probleme u firmi. Vodstvo je sjelo i donesena je odluka da se nepušačima daju dodatni dani godišnjeg odmora kako bi se sve iskompenziralo", kazao je glasnogovornik kompanije Hirotaka Matsushima u intervjuu za The Telegraph.

Najmanje 30 od ukupno 120 zaposlenih već je iskoristilo dodatne slobodne dane. A prema informacijama koje dolaze iz japanske kompanije, nova politika ohrabrila je najmanje četvoro ljudi da prestanu pušiti.

"Nadam se da ću neke zaposlene podstaći da prestanu pušiti kroz ovu inicijativu, bolje činiti nešto ovakvo nego ih kažnjavati", kazao je direktor tvrtke Takao Asuka. 

Prema informacijama iz Svjetske zdravstvene organizacije, 21.7 posto odraslih Japanaca puši cigarete.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.