Ovako će izgledati Dom revolucije nakon rekonstrukcije
Foto: Onogošt

Mjesto zabave, druženja, kulture i biznisa

Ovako će izgledati Dom revolucije nakon rekonstrukcije

Prva faza rekonstrukcije Doma revolucije počeće do kraja godine, a vrijednost tog dijela projekta biće oko 500 hiljada EUR i realizovaće se uz podršku Vlade i Direkcije javnih radova, saopšteno je na prezentaciji glavnog projekta u Nikšiću.

Dom revolucije je nedovršeno zdanje od 24 hiljade kvadrata, čija gradnja je zaustavljena 1989.godine, od kada je gorući problem u centu Nikšića i potencijalna opasnost za građane zbog nedovršenosti i ruiniranosti.

Sekretar Sekretarijata za urbanizam i uređenje prostora Nebojša Adžić rekao je da bi naredne sedmice trebao biti raspisan konkurs za prvu fazu radova, koji se odnose i na uređenje platoa Doma revolucije, sređivanje hala, metalne konstrukcije, kao prvog koraka predviđenog projektnim zadatakom.

„Projektno rješenje predvidjelo je faznu gradnju Doma revolucije u skladu sa okolnostima koje se tiču sadašnjeg stanja, potreba i mogućnosti tehnički zahtjevnog objekta kao što je Dom revolucije. Danas je prezentacija glavnog projekta dobijenog na arhitektonskom konkursu na kome je učestvovalo više projektantskih timova“, reko je Adžić na prezentaciji.

On je podsjetio da je pobjednik konkursa tim koji čine arhitekte iz Slovenije Sadar i Vuga, Biroa HHF iz Švajcarske i Biroa Arhikon iz Podgorice i da je nakon konkusnog rješenja počela procedura izrade gavnog projekta u kome su svi detalji razrađeni.

Prema njegovim riječima, prva faza, planira investiciono na oko 500 hiljada EUR, odnosiće se najvećim dijelom za uređenje platoa i dijela preko puta hotela Onogošt, tokom koje će se „ispitati kompletna projektna dokumentacija i u prvoj polovini godine izvesti svi građevinski radovi“.

220

„Nastavak projekta biće u skladu sa budžetom za narednu godinu, a radi se o zahtjevnoj investiciji, koja će , kao što je planirano, biti realizovana korak po korak. Planirano je sedam zona, sa kafeterijama, prostorima za NVO sektor, mlade, dok će zadnji korak biti podzemna garaža“, najavio je Adžić i dodao da će ti sadržaji biti prilagođeni najjednostavnijem aktiviranju tog prostora.

Arhitekta iz Podgorice Dijana Vučnić, za koju je Adžić kazao da je inicijator kompletnog projekta, kazala je da su se Domom revolucije počeli baviti još 2014.godine, od Venecijanskog bijenala do konkursa koje je pokrenulo Ministarstvo održivog razvoja i turizma i do konačnog razvoja ovog projekta.

„Realizacija projekta Doma revolucije počeće još ove godine. U ovom trenutku razmišljamo šta je sledeći korak i kako građani, biznis, NVO sektor, studenti i svi drugi kojima su namijenjeni ovi prostori, mogu da učestvuju u daljoj relizaciji i interesuju se za projekat“, rekla je Vučinić.


Jedan od autora glavnog projekta rekonstrukcije, Boštjan Vuga iz Slovenije, predočio je budući izgled prostora koji će imati Dom revolucije najkasnije za godinu ipo i ocijenio da će građanima biti omogućen bezbjedan prolaz kroz to do sada „opasno i neprijatno“ zdanje.

„Dom revolucije postaće središte gdje je moguće organizovati modnu reviju, izložbu , plesni performans , rad u nekoj od kancelarija, a može imati i fitness centar i supermarketu“, rekao je Vuga.

Na prezentaciji u nikšićkom Tehnopolisu učestvovao je i jedan od osnivača arhitektonskog studija HHF iz Švajcarske, Simon Hartman, koji je dio arhitektonskog tima čiji je projekat pobijedio na konkursu za rekonstrukciju Doma revolucije.

Dom revolucije projektovan je od 1976. do 1978. godine, a njegova izgradnja prekinuta je 1989. godine. Postupak za rješavanje višegodišnjeg problema nedovršenog zdanja Doma revolucije pokrenuli su Vlada i Opština Nikšić.

Onogošt.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.