CIA objavila 470 hiljada dokumenata iz računara zaplijenjenog od Osame bin Ladena
Osama bin Laden

CIA objavila 470 hiljada dokumenata iz računara zaplijenjenog od Osame bin Ladena

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je objavila arhiv dokumenata i video snimaka koji su pronađeni u kući u kojoj je 2011. godine u Pakistanu ubijen Osama bin Laden.

CIA je u srijedu objavila ukupno 470 hiljada dokumenata iz računara zaplijenjenog 2. maja 2011. godine tokom akcije na Bin Ladenovo skrovište u Abotabadu, u Pakistanu.

Računar, zaplijenjen u akciji američkih specijalaca u kojoj je ubijen Osama bin Laden, sadržao je i kolekciju video snimaka, uključujući crtaće, nekoliko holivudskih filmova i tri dokumentarca o samom lideru Al Kaide.

Ostali sadržaj uključuje 18 hiljada dokumenata, 79 hiljada audio-snimaka i fotografija te više od 10 hiljada video isječaka.

Inače, ovo je četvrtio dio materijala pronađen na imanju gdje su se tada skrivali Bin Laden i njegova porodica.

CIA je saopštila da su pojedini podaci ostali povjerljivi zbog zaštite nacionalne sigurnosti.

Iz CIA-e su naveli da pomenuti materijali daju uvid u to kako su nastale razlike između Al Kaide i ISIS-a, neslaganja između Al Kaide i njenih saveznika, kao i probleme s kojima se Al Kaida suočila nakon smrti Bin Ladena.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.