Opozicija nedolaskom u parlament onemoguća primjenu preporuka
Marta Šćepanović

Šćepanović smatra

Opozicija nedolaskom u parlament onemoguća primjenu preporuka

Usvajanje preporuka OEBS-a stepen je unapređenja izbornog zakonodavstva, a ne, kako čujemo iz opozicije, blokada izbornog procesa u idućoj godini ako ne usvojimo izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, kazala je za Pobjedu Marta Šćepanović, predsjednica Radne grupe za primjenu OEBS-ovih preporuka i analizu izbornih zakona.

Šćepanović je istakla da pojedini opozicioni predstavnici na pogrešan način interpretiraju izjave evropskih zvaničnika.

“Imamo dobra zakonska rješenja, ali svakako ih treba u određenim segmentima i dijelu na koji je ukazao OEBS, unaprijediti. To, međutim, nikako ne znači blokadu izbornog procesa, kako pojedinci iz opozicije pogrešno tumače izjave evropskih zvaničnika”, dodala je Šćepanović.

Ona je poručila da “do neusvajanja preporuka u dijelu koji se odnosi na Zakon o izboru odbornika i poslanika dolazi zbog opozicije”.

“Oni tvrde da treba unaprijediti taj zakon, a upravo oni nedolaskom u parlament onemogućavaju primjenu preporuka”, rekla je Šćepanović.

Prema njenim riječima, sadašnja zakonska regulativa maksimalno je unaprijeđena, kao rezultat usaglašavanja i vlasti i opozicije, te usvajanja određenih preporuka i nvo sektora i stranih eksperata.

Šćepanović je kazala da je zadovoljna dosadašnjim radom ovog skupštinskog tijela, jer, kako je istakla, članovi Radne grupe imali su priliku da čuju viđenje preporuka i njihove primjene od nadležnih koji primjenjuju izborno zakonodavstvo.

“Do kraja sedmice čućemo mišljenje i ostalih državnih organa u dijelu preporuka koje se odnose na medije i birački spisak, odnosno usklađivanje zakona o biračkom spisku sa onim o zaštiti ličnih podataka. Naredne sedmice očekujemo od svih koji su nam uputili prijedloge u pisanoj formi da nam ih i obrazlože na sjednici. Očekujemo učešće i nvo sektora i eksperata, svih koji su nam se obratili”, kazala je Šćepanović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.