Korsini: EU treba mlada demokratija poput CG koja će joj dati novu energiju
Foto:Skupština

Održan sastanak Grupe prijateljstva sa delegacijom Senata Republike Italije

Korsini: EU treba mlada demokratija poput CG koja će joj dati novu energiju

Crnoj Gori je neophodna Evropska unija (EU), ali i Uniji treba mlada demokratija oličena u Crnoj Gori koja će joj dati novu energiju, ocijenio je italijanski senator Paolo Korsini.

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Italijom sastala se danas sa delegacijom Senata Italije, koju su činili zamjenik predsjednika Odbora za spoljne poslove i emigraciju Paolo Korsini i član Odbora Vito Rosario Petroćeli, a koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od 1. do 3. novembra.

Predsjednik Grupe prijateljstva i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu je, kako je saopšteno iz parlamenta, naglasio tradicionalne veze između dvije države, ističući posebnost odnosa zemalja koje povezuje zajedničko more.

On je saopštio da je Crna Gora kao mlada država veoma zainteresovana da se pridruži standardima, društvu i vrijednostima koje gaje razvijene zemlje EU. 

Nimanbegu je, kako se navodi, naglasio značaj izgradnje Jadransko-jonskog autoputa, pozivajući kolege iz Italije da, uprkos činjenici da ovaj projekat možda nije trenutno na listi prioriteta EU, podrže njegovu izgradnju i lobiranjem pomognu Crnoj Gori i regionalnom povezivanju.

U saopštenju se kaže da je Korsini, iskazujući zadovoljstvo povodom susreta sa Grupom prijateljstva, čestitao sagovornicima uspješno okončanje procesa pristupanja Crne Gore NATO-u. 

"Pozdravljajući evropski put naše države, Korsini je kazao da Crnoj Gori jeste neophodna EU, ali da u isto vrijeme smatra da Uniji treba nova, mlada demokratija oličena u Crnoj Gori, koja će dati novu energiju Uniji i doprinijeti uravnotežavanju snaga unutar evropske porodice naroda“, saopšteno je iz Skupštine.

Kako se navodi, Petroćeli je, ističući veze dvije države, kazao da položaj italijanskih građana u Crnoj Gori i crnogorskih građana u Italiji treba da bude visoko na listi prioriteta međuparlamentarnih grupa prijateljstva.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju mnogo toga zajedničkog, i da se dobri i prijateljski odnosi trebaju održavati i unapređivati u brojnim oblastima, čemu značajno treba da doprinesu međuparlamentarne grupe prijateljstva Crne Gore i Italije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.