Evo zbog čega trebate prekrivati kameru svog laptopa
Ilustracija

Bivši direktor FBI upozorava

Evo zbog čega trebate prekrivati kameru svog laptopa

Sve više ljudi, uključujući direktora Fejsbuka Marka Zuckerberga, prekrivaju kamere na svojim laptopima.

Možda vam se čini da je riječ o paranoji, barem kad se radi o običnim ljudima, ali bivši direktor FBI-ja, James Comey, savjetuje da to ipak učinite.

Možda niste direktor Fejsbuka i nemate milionske poslove, ali ovaj mali čin opreza mogao bi vam pomoći da zaštitite svoju privatnost.

Hakeri uvijek mogu iz daljine lako preuzeti kontrolu nad vašim računarom te instalirati program koji će im omogućiti pristup vašoj kameri bez da ste toga svjesni, upozorava PC World, prenosi Index.hr.

Jedan od motiva za to mogla bi biti ucjena. Ako se dogodi da vas neko snimi u nezgodnom trenutku, mogao bi od vas iznuđivati novac prijeteći vam objavom tih snimki.

Zaštititi se možete i tako što ćete zaklopiti laptop kad ga ne koristite, redovno ažurirati antivirus i ostale sigurnosne programe te izbjegavati otvaranje sumnjivih linkova, ali najjednostavnije rješenje je da samo prekrijete kameru na vašem računaru komadom ljepljive trake.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.