Cetinjsko pozorište opet u Italiji

Dokle pogled seže

Cetinjsko pozorište opet u Italiji

Nakon prošlogodišnjeg izvođenja komada "Dokle pogled seže", o čemu je pisao uticajni italijanski dnevnik Corriere della sera, cetinjsko pozorište opet je predstavilo svoju magiju na sceni Festivala Quartieri dell’arte.

Ovoga puta aplauz italijanske publike zaslužili su crnogorski glumci: Pavle Popović, Ana Vujošević, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović i Petar Novaković odigravši Najokrutnijeg čovjeka, režiju italijanske rediteljke Monice Nappo, po tekstu italijanskog pisca Gian Maria Cerva (Đan Maria Ćerva).

Priča o putovanju kroz vijekove koja pripovijeda o moći i okrutnosti, koja postoji u ljudskim vezama I društvu, ovoga puta odigrana je u nekadašnjem manastiru sant’Agnese(Svete Anjeze) u Vitorchianu(Vitorkjanu), okolini srednjovjekovnog grada Viterba.

IMG9038

“Čini mi se da su glumci još bolji u smislu otkrivanja likova, jaki su u tome. Inteligentno obrađuju simbole koji su u tekstu, uradili su odličan posao na uspostavljanju ravnoteže između likova i simbola, posjeduju savršenu kontrolu. Ovo je odlična ekipa sa kojom sam imao fantastičan proces rada, a I režija Monike Napo zaokružila je priču. Dopada mi se što smo postigli veliku psihološku dubinu na sceni, sa malo rekvizite radili smo na simbolu, pomalo kao u starom elizabetanskom pozorištu”, kazao je autor drame Gian Maria Cervo.

Ova predstava u ambijentu crkve iz 14. vijeka još više zaličila je na bajku, u kojoj se u igri svjetla I tonova koji vode kroz vrijeme, pojavlju likovi poput Virdžinije Vulf I Vlada Tepeša Drakule.

Scenografiju i izbor kostima potpisuje Monika Napo, dizajn svjetla Monika Napo I Mirko Radonjić, dok izbor muzike pripada Moniki Napo I Rajku Raduloviću. U do kraja ispunjenom gledalištu sjedjeli su italijanski umjetnici koji su pohvalili rad crnogorskih kolega.

“Nisam se zamarao tekstom, jer to često odvuče pažnju od onoga što se dešava na sceni. Fokusirao sam se na glumce koji su me prijatno iznenadili, svako od njih je pokazao svoje umijeće. Vjerujem da ovaj komad može još rasti, glumci imaju prostora da uobliče svoje uloge . Volio bih vidjeti ovaj komad za pola godine još jednom, budući da ima mnogo potencijala”, kazao je reditelj Marco Adda.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.