Stanković: Ne bavimo se ni vlašću ni opozicijom
Foto: Gov.me

Dani državnih tužilaca Crne Gore

Stanković: Ne bavimo se ni vlašću ni opozicijom

Državno tužilaštvo ne bavi se ni vlašću, ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela, a državni tužioci nijesu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se takve stvari žele pripisati, poručio je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Na otvaranju skupa "Dani državnih tužilaca Crne Gore", Stanković je kazao da će tužilaštvo ostati postojano u izvršavanju ustavom i zakonom dodijeljenih nadležnosti.

„Ne pravdajući se nikome da nijesmo ova ili ona grana vlasti, da nijesmo pod ovim ili onim uticajem, da smo isključivo nosioci tužilačkih ovlašćenja, ali iznad svega – tužilačke odgovornosti“, saopštio je Stanković.

On je saopštio da je godina za nama bila ispunjena dešavanjima u kojima je državno tužilaštvo često bilo u centru pažnje.

„Kažem bilo, mada bi možda bilo bolje da kažem - često jeste u centru pažnje. Takve situacije ne treba da opterećuju. Naprotiv. Treba samo da pokažu i dokažu da državni tužioci nijesu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se takve stvari žele pripisati. A ko nam i šta pripisuje?“, kazao je Stanković.

On kaže i da je, ako se slušaju javne optužbe, tužilaštvo "u jednom periodu pod uticajem vlasti, a u drugom pod uticajem opozicije".

„Sve to u zavisnosti od toga koliko odluka koju tužilaštvo donosi u određenom trenutku odgovara onima koji je analiziraju. Zbog toga, poručuje da svi treba da shvate da se državno tužilaštvo ne bavi ni vlašću, ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela", ističe  Vrhovni državni tužilac.

Stanković je posebno istakao odličnu sardanju sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

„Upravo centar sprovodi teorijski dio programa inicijalne obuke za izabrane kandidate za državne tužioce. Siguran sam da se u ovoj instituciji stvara dobra osnova za praktični dio obuke budućih državnih tužilaca, kako bi oni bili spremni da se prilikom izbora na funkciju u kratkom roku spreme za konkretna postupanja“, kazao je Stanković.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin podsjetio da je više puta u prethodnom periodu istakao da u demokratskom društvu ne smije biti nedodirljivih pojedinaca, da svako snosi svoj dio odgovornosti, pa i državni tužioci.

"Kritika državnih tužilaca ne smije biti površna i paušalna, bez argumenata, na bazi dnevnih i političkih očekivanja pojedinih interesnih grupa. Naprotiv, tužilaštvo se može kritikovati samo na bazi argumenata i to onih koji proizlaze iz dobrog poznavanja uloge i mjesta državnog tužilaštva u demokratskom društvu. Samo takva kritika je primjerena", zaključio je Pažin.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret En Uehara, kazala je da je Ambasada počastvovana da podrži taj događaj u okviru njihovog programa vladavine prava u Crnoj Gori.

„Svaki dan donosi drugačiji izazov za tužioce, koji moraju da izjednače svoje znanje zakona sa jednakom količinom hrabrosti i otpora. Zajedno, tražite pravdu protiv svih oblika kriminala. Vi činite naše društvo boljim i sigurnijim“, istakla je Uehara.

Ona je podsjetila da je potpredsjednik SAD Majk Pens tokom posjete Crnoj Gori rekao da ona i druge države u regionu treba da se bave korupcijom i izgrade odgovorne i transparentne vlade koje će ispuniti najveće težnje građana.

„Kao tužioci, vi igrate ključnu ulogu u tim naporima“, poručila je Uehara. Kako je navela, borba protiv kriminala zahtijeva stalnu budnost, posebno u doba sajber kriminala i međunarodno povezanih kriminalnih grupa.

Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.