OVI znakovi na tijelu vam mogu spasiti život
Ilustracija

Tijelo šalje poruke

OVI znakovi na tijelu vam mogu spasiti život

Naš organizam je nevjerojatna mašina koja utječe na niz faktora. Tijelo nam svakodnevno šalje i određene poruke preko kojih možete doznati u kakvom je stanju vaše zdravlje.

Zubi

Osim što kontrolišete zdravlje zubi i desni, redovinim odlaskom kod zubara možete saznati svašta i o stanju vašeg organizma. Naime, promjene u usnoj šupljini mogu biti jedni od prvih pokazatelja bolesti srca, pluća, probavnog sistema ili nekih drugih dijelova vašeg tijela. Ne zanemarujte promjene na zubima i desnima već potražite pomoć stručnjaka.

Težina

Debljanje ili mršanje pojava je koja se svima događa tokom godine, a najviše zavisi o prehrani, načinu života i stresu. Ne smijemo nikako zanemariti i značajno debljanje ili pak mršanje. Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma to može upućivati na hormonalni disbalans i probleme sa štitnom žlijezdom ili pak na zadržavanje vode u organizmu odnosno probleme sa srcem i bubrezima te trudnoću. Isto vrijedi i za nagli gubitak kilograma.

Mokraća

U mokraći se nalazi više od 70 posto markera uz pomoć kojih možete saznati u kakvom je stanju vaš organizam. Boja i miris mokraće vrlo je važan pokazatelj zdravlja.

Koža

Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen vanjskim uticajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promjene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja te prije nanošenja sredstava za njegu posmatrajte dio po dio kože, a za teško dostupna mjesta na leđima upotrijebite dva ogledala.

Primijetite li neke promjene boje, nove izrasline, mrlje ili tamne izbočene mladeže bilo bi dobro potražiti savjet stručnjaka. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbolan, a njime možete spriječiti mnoge bolesti među kojima je i melanom.

Nokti

Nokti mogu biti vrlo elegantan ukras vaših ruku, ali njihova važnost je puno značajnija. Male i velike promjene na rukama i nožnim prstima mogu upućivati na razne bolesti. Ako ste primijetili da su se vaši nokti oblikom, teksturom ili bojom promijenili, vrijeme je za odlazak kod doktora.

Žena blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.