Pokušao da proda original Dejtonskog sporazuma za 50 hiljada eura, riječ o dokumentu iz Srbije?

Ako je original

Pokušao da proda original Dejtonskog sporazuma za 50 hiljada eura, riječ o dokumentu iz Srbije?

Željko Kuntoš, koji je uhapšen u utorak na Palama, pokušao je da proda originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, za 100.000 KM (50.000 eura).

Ž.K. su slobode lišili policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivična djela "Trgovina uticajem" i "Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave", prenosi Anadolija.

Kako se navodi u saopštenju iz MUP-a RS do teksta "Dejtonskog mirovnog sporazuma" osumnjičeni je došao tokom ove godine, a pokušao je da ga proda u cilju sticanja "protivpravne imovinske koristi".

"Lice je istog dana uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sprovedeno u Posebno odjeljenje republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužilaštva RS u Banjaluci", stoji u saopštenju MUP-a RS. 

Original u Arhivu Predsjedništva BiH

 Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini nalazi u sefu Arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Anadoliji.

"Samo su države dobile originalne dokumente, a onaj koji pripada državi BiH sigurno je u sefu Arhiva Predsjedništva BiH. Dakle, ni u kom slučaju dokument koji je MUP RS-a pronašao sinoć na Palama ne pripada originalnoj verziji dokumenta Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini", potvrđeno je za AA. 

Sagovornik agencije tvrdi da postoje dvije mogućnosti o dokumentu koji je sinoć pronađen na Palama.

Ili da je originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Srbije, jer Srbija se žalila da nemaju svog originalnog dokumenta, ili da ono što su našli na Palama, što je vrlo izvjesna mogućnost, nije uopšte original. 

"Treba sačekati vještačenje, jer postoji mogućnost da to uopšte nije original. Naime, taj primjerak koji je trenutno u rukama MUP-a RS možda uopšte nije original ili da je original iz Srbije, jer je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je srbijanski primjer nestao", navodi sagovornik AA. 

Tvrdi da su se, čak, prošle i pretprošle godine dijelili faksimili orginalnog dokumenta iz Hrvatske. 

"Čak je i kabinet člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića dobio jedan takav primjerak", kaže sagovornik Anadolije.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.