OEBS neće posmatrati izbore na lokalnom nivou
Stijepović i Darvije

Pravi odraz slobodno izražene volje građana

OEBS neće posmatrati izbore na lokalnom nivou

Glavni grad ima najveći interes da izbori budu pravi odraz slobodno izražene volje građana kako ne bi niko bio u prilici da dovede u pitanje njihov rezultat, istaknuto je na sastanku šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorke Mariz Davije i gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, sa saradnicima.

Upravo su zbog toga, kako je naglasio gradonačelnik Podgorice, asistencija i preprouke OEBS-a od izuzetne važnosti za izborni proces, a samim tim I legitimnost rezultata.

“Mi u Glavnom gradu doživljavamo Vašu Misiju kao doprinos demokratizaciji izbornog procesa kako bi dostigli najveće standarde u toj oblasti”, istakao je gradonačelnik Podgorice.

“Misija OEBS-a u Crnoj Gori je angažovala dva eksperta da pruži savjetodavne usluge Državnoj izbornoj komisiji (DIK) u dijelu tehničkih priprema za predsjedničke izbore, ali Misija ne posmatra izbore” rekla je ambasadorka Mariz Davije.

Ona je podsjetila da je u okviru OEBS-a, institucija nadležna za posmatranje izbora Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava sa sjedištem u Varšavi - OEBS/ODIHR, i istakla da je ocjena ove organizacije za parlamentarne izbore održane prošle godine bila da predstavljaju slobodno izraženu volju građana.

Ona je naglasila da je zadatak OEBS-a u Podgorici da pruži tehničku pomoć kako Državnoj izbornoj komisiji tako i na lokalnom nivou i podjsetila na dugogodišnje partnerstvo i blisku saradnju Misije sa ovim institucijama.

Ona je takođe istakla da Misija neće posmatrati lokalne izbore, i posebno naglasila ulogu Podgorice u tom procesu, jer u glavnom gradu ima više od dvije trećine stanovnika Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili da je rad na izbornom procesu od izuzetne važnosti za sve, jer je slobodno izražena volja građana imperativ svake demokratske države.

Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.