U Brisel nijesam došao kako bi tražio azil, već kako bi slobodno i sigurno djelovao
Smijenjeni katalonski predsjednik Karles Pućdemon

Pućdemon saopštio

U Brisel nijesam došao kako bi tražio azil, već kako bi slobodno i sigurno djelovao

Suspendovani predsjednik Katalonije Karles Pućdemon izjavio je da će se iz Brisela vratiti istog trena kada mu u Španiji bude zagarantovano pošteno suđenje.

Pućdemon se danas obratio javnosti iz Brisela u koji je doputovao juče, baš na dan kada je špansko tužilaštvo pokrenulo postupak podizanja optužnice za pobunu i pronevjeru zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, prenosi Anadolija.

Poručio je da u Belgiju nije došao kako bi tražio azil, već kako bi slobodno i sigurno djelovao.

“U Briselu sam jer je to glavni grad Evrope. Moj tim i ja ćemo nastaviti s radom, bez obzira na sva ograničenja koja nam se nameću“, poručio je Pućdemon.

Pućdemon je, takođe, poručio da Vlada Španije neće uspjeti da spriječi katalonski politički projekt, a decembarske regionalne izbore prihvata kao veliki izazov.

“Moramo raditi na izbjegavanju nasilja, a dijalog je prioritet“, poručio je Pućdemon.

Suprotstavljene grupe prošpanske i prokatalonske grupe okupile su se ispred zgrade u kojoj se Pućdemon obratio novinarima, a belgijska policija osigurava područje.

Suspendovani predsjednik Katalonije je u Brisel doputovao u ponedjeljak kada je španski državni tužilac nacionalnom i Vrhovnom sudu u Madridu predao zahtjeve za podizanje optužnica protiv Pućdemona i još 12 članova smijenjene vlade, kao i protiv čelnika Parlamenta Katalonije. Čelnici Katalonije terete se za pobunu i pronevjeru javnih dobara.

Vlasti Katalonije, predvođene Pućdemonom, u petak su proglasile nezavisnost te pokrajine na bazi rezultata nedavnog neustavnog referenduma, a španske institucije su istog dana suspendovale autonomiju Katalonije i razriješile dužnosti Vladu Katalonije.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.