Završeni radovi na izlivanju stubova najvećeg mosta na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare
Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Nurković zadovoljan

Završeni radovi na izlivanju stubova najvećeg mosta na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare

Kineska kompanija CRBC izlila je pet stubova na najvećem mostu Moračica na prioritetnoj trasi autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i Hei Shiqiang, izvršni direktor CRBC za Crnu Goru obišli su danas gradilište mosta Moračica na trasi prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, autoputa Bar-Boljare. 

"Završetak radova na izlivanju 5 stubova povod je današnje posjete i obilaska gradilišta, gdje je resorni ministar,sa saradnicima, o progresu i daljim planovima razgovarao sa menadžmentom izvođača radova, kineskim partnerima iz kompanije CRBC", stoji u saopštenju. 

boljari

Nurković je saopštio da su radovi aktivni duž cijele trase auto-puta.

"Od ukupno 16 tunela radovi na iskopu i primarnoj i sekunadrnoh podgradi se izvode na 15 tunela, na kojima je ukupna dužina iskopa preko 55% (cca 19 300 m). Pored probijenog tunela Jabučki krš i Klopot, do kraj ove godine očekuje se probijanje i tunela Vilac i Mrke. Na samoj trasi autoputa, bez priključnih rampi petlji i nadvožnjaka, je planirano 20 mostova, ukupne dužine 6,122 km. Radovi se intenzivno izvode na 11 mostova.Takođe, radovi se izvode na otvorenoj trasi, kao i na potpirnim zidovima i propustima.Na jednom od najzahtijevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom Izvođača. Most Moračica ima 5 stubova i dva oporca. Dužina mosta je 960 m, a ukupna širina 23.40 m. Visina najvisočijeg stuba iznosi 180 m, zajedno sa temljem i konstrukcijom, odnosno visina samog stuba iznosi 161,5 m. Maksimalni raspon među stubovima je 190 m", kazao je on tokom posjete. 

autoput

Nurković je sa zadovoljstvom saopštio da su svi stubovi mosta Moračica završeni.

„Važno je da spomenem i finansijkske parametre, pa je u ovoj godini CRBC je izveo radova, odnosno ispostavio situacije u iznosu od 127 mil. eura. S obzirom da do kraj godine očekujemo ispostavljanje još dvije situacije, kao i činjenicu da je postignuto da se dnevno izvode radovi u iznosu od 1 mil. eura, sa pravom možemo reći da će se do kraja godine ostvariti potrošnja projektovanog budžeta za ovu godinu (180 mil eura). 
Pored CRBC na projektu je angažovano 97 preduzeće. Od ovog broja, 80 preduzeća je iz Crne Gore.Prema posljednjim podacima ukupno je na gradnji autoputa angažovano preko 3,2 hiljade radnika, od čega domaćih radnika 1.183.“ naglašava  Nurković. 

GetImage2
Detaljnim prostornim planom autoputa Bar – Boljare definisana je etapna realizacija projekta autoputa Bar-Boljare. Dionica Smokovac - Mateševo dužine cca 41 km, definisana je kao I etapa realizacije projekta autoputa Bar-Boljare i počinje nakon petlje Smokovac i prostire se do lokacije Mateševa. Petlja Smokovac je sastavni dio dionice Farmaci – Smokovac, koja je Detaljnim prostornim planom autoputa Bar – Boljare definisana kao II etapa realizacije. 

moracica
"Projektnim zadatkom za izradu Glavnog projekta je planirano da se petlja projektuje fazno, da bi da se kroz I fazu omogućilo kvalitetno rješenje priključka na ovu dionicu autoputa Bar-Boljare, do usvajanja Detaljnog prostornog plana Jadransko-jonskog autoputa, odnosno do donošenja konačne finalne odluke o trasi Jadransko-jonskog autoputa i nastavka realizacije autoputa Bar-Boljare kroz dionicu Farmaci - Smokovac", zaključuje se u saopštenju. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.