Plenković: Uvođenjem eura nećemo dobiti evropske cijene i hrvatske plate
Andrej Plenković,foto:AA

Plenković: Uvođenjem eura nećemo dobiti evropske cijene i hrvatske plate

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na konferenciji Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB) "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj" govorio je o strateškim smjernicama, koristi i troškovima uvođenja eura.

Cilj današnje konferencije je pokretanje dugoročne informativne kampanje kako bi se razbile zablude o štetnosti uvođenja eura, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Istakao je kako za Hrvatsku, kao najrecentniju članicu Evropske unije (EU), predstoje dva ključna koraka: postati dio Šengenskog prostora tokom 2019. godine i dio Eurozone, javlja Anadolija.

"Mislim da je realno da godina 2020., godina predsjedanja Hrvatske Savjetom EU, bude godina u kojoj će Hrvatska, prema našim planovima i namjerama, biti dio onoga što se naziva ERM II", kazao je Plenković.

Ugovor o pristupanju u EU  podrazumijeva i hrvatsko članstvo u Eurozoni, istakao je Plenković te dodao kako je to stvar ostvarenja kriterijuma, a ne stvar političke odluke.

Premijer Hrvatske je naglasio kako će uvođenjem eura, druge najznačajnije svjetske valute nakon dolara, Hrvatska postati članica užeg i najnaprednijeg dijela Unije.

"Euro Hrvatskoj donosi globalni politički i ekonomski kredibilitet", kazao je. Poručio je kako će zajednička valuta omogućiti lakšu privrednu razmjenu sa 19 država članica i 340 miliona Evropljana koji koriste euro.

Euro je za premijera Plenkovića podsticaj rastu i stabilnosti hrvatske privrede te većoj zaposlenosti i prilika koju treba iskoristiti.

Kazao je da će građani euro osjetiti na konkretan i opipljiv način, jer neće strahovati od oscilacije kursa kune prema euru, smanjila bi se premija za rizik i za kamatne stope na kredite što bi stvorilo bolje uslove finansiranja za građane, državu i poslodavce kao i niže transakcijske troškove, kazao je.

Ocjenjuje da će Hrvatska sa eurom postati atraktivnija turistima i ulagačima iz euro-područja te kako ulagači neće biti izloženi valutnom riziku.

Između ostaloga, Plenković je kazao kako su se cijene u Eurozoni u posljednjih 12 godina narasle za 23 posto, a u Hrvatskoj 31 posto, dok su u tim zemljama prosječne bruto plate rasle brže nego u Hrvatskoj.

"Ne stoje slogani koji upućuju da ćemo dobiti evropske cijene, a sačuvati hrvatske plate, taj mit treba otkloniti", kazao je premijer.

Dodao je kako će se paziti na zaštitu potrošača te spriječiti zloupotrebe kod zaokruživanja cijena kroz obavezno dvostruko pretvaranje cijena u kunama i eurima.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.