CG kad bude spremna ulazi u EU, bez čekanja bilo koga
Ivan Jakovčić, doto:dnevnik.hr

Jakovčić smatra

CG kad bude spremna ulazi u EU, bez čekanja bilo koga

Kada Crna Gora bude spremna i kada bude izvršila sve domaće zadatke treba odmah da uđe u EU, kaže u intervjuu Pobjedi evropski parlamentarac Ivan Jakovčić.

“Nisam nikako pristalica usporavanja i čekanja na ulazak u EU jer je to jako demotivirajuće za građane koji, ionako, sve manje vjeruju politici. Dakle, kada Crna Gora bude spremna i izvršila sve domaće zadaće treba odmah postati članica EU! Nikakvo čekanje bilo koga ne dolazi u obzir. Kolaju razne priče kao npr. da će zbog Kosova biti zajedno primljene Srbija i Albanija! Ni to nije dobro! Ona država koja je spremna treba postati članica EU! Na isti način kao i Hrvatska! Još i ovo: Junker je sam rekao da se on više neće kandidovati pa će, prema tome, drugi odlučivati o tome!”, kazao je on.

Na pitanje da li je reformski tempo u Crnoj Gori dovoljno brz, Jakovčić odgovara da naša zemlja ima zadatak koji mora biti ispunjen.

“Crna Gora je dobila domaću zadaću koja treba biti ispunjena. Isto kao i kod drugih zemalja. Uvijek se može brže i bolje! Ipak, mislim da se ulažu iskreni napori i to je najvažnije. Trebate biti odlučni i iskreni pa je onda članstvo u EU realna budućnost”, naveo je on.

On cijeli Balkan vidi u EU.

“Cijeli Balkan vidim u Uniji, a NATO je ipak nešto drugačije pitanje. Svakako mislim da je iz raznih sigurnosnih i geopolitičkih razloga odlično da je sada jadransko-jonsko područje pokriveno NATO-vim sigurnosnim kišobranom. Ima inicijativa koje žele stvaranje posebnog evropskog obavještajno, sigurnosno i vojnog saveza nakon odlaska Velike Britanije. To nije alternativa Alijansi, ali može biti vrlo važan savez jer danas EU u svjetskim krizama ima premalo uticaja”, istakao je Jakovčić.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.