Lijepo li je biti poslanik
Skupština CG

Zašto niko ne bojkotuje Evropski Parlament

Lijepo li je biti poslanik

Mi, obični građani, sigurno zavidimo našim zastupnicima u Parlamentu. Ako ni po čemu a ono po visini zarade ali i svim onim ostalim troškovima koji im se plaćaju našim parama, a pokrivaju gotovo sve od stanovanja do goriva za automobile i računa za telefone.

I što se ne radi svaki dan, i što posao može da se, takoreći, bojkotuje. A kome li zavide naši poslanici?

Može li se tako u Evropu? Očigledno može, jer poslanik je svuda poslanik. Pa i u Evropi. Sad, što tamo ne bojkotuju Evropski Parlament, to možda zavisi i od same visine zarade. Jer ako mislite da naši poslanici imaju visoke zarade šta onda mislite o 6 611 eura koliko dobija prosječno svaki Evropski poslanik. 

A budući da posao evropskog poslanika podrazumijeva puno izbivanja iz kuće i zemlje u kojoj borave, brojne naknade omogućuju im nadoknadu tih troškova. Tu su one standardne nadoknade za avionske i ostale karte kada putuju na sjednice Parlamenta u Briselu ili Strazburu ali i 4 264 eura godišnje za ostala putovanja izvan vlastite države na koja su morali ići u sklopu svojih dužnosti, a mogu im se nadoknaditi i troškovi za do 24 povratna putovanja unutar vlastite države.

evropskiparlament2704201507

Evropski parlament

Ali ima caka kod evropskih poslanika. Ne mogu da, takoreći, bojkotuju svoje obaveze. Koga nema nema mu ni nadoknade, moglo bi se kazati. Mada i oni imaju običaj da selektivno prisustvuju zasjedanjima. Ali, ko u toku jedne parlamentarne godine neopravdano odsustvuje sa polovine zasjedanja, i što je njima važnije glasanja u Parlamentu, prepolovi mu se zarada.

Ali, to se tamo može trpjeti…finansijski .. Evropski Parlament svojim poslanicima isplaćuje paušalni iznos od 307 eura za svaki dan službenog puta ako se potpišu na spisak prisutnih u Parlamentu. Taj iznos pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove. U slučaju da poslanici na dane glasanja propuste više od polovine zakazanih ta se naknada smanjuje napola.

Za sjednice izvan EU-a, što ponekad zna da se dogodi, naknada iznosi 152 eura (s obaveznim potpisom na spisak prisutnih), a iznosi hotelskih računa plaćaju im se posebno. Ali ni to nije sve, poslanik ima naknadu i za svoje opšte troškove, mi bi rekli dnevne obaveze. Tom naknadom pokrivaju se troškovi aktivnosti u izbornim jedinicama, kao što su troškovi iznajmljivanja kancelarije i njenog rada, telefonski i troškovi poštarina, poslaničke aktivnosti, kompjuteri i telefoni, organizacija konferencija i izložbi. U 2017. ta naknada iznosila je 4 342 eura mjesečno. Ali opet, ko bojkotuje polovinu zasjedanja Parlamenta i ta mu se naknada polovi.

Kao i ovi naši, i evropski poslanici kad ostanu bez mandata imaju identičnu nadoknadu. Doduše kod Evropljana je to regulisano mjesec nadoknade za godinu provedenu u Parlamentu a ne kao kod nas još godinu po prestanku funkcije.   

A dok borave u Briselu i Strazburu imaju pravo na službena vozila i kancelarije.  I još mnogo toga ima, prosto da se što lakše odgovori na ono čuveno školsko pitanje…Šta ćeš biti kad porasteš?

Lijepo li je biti poslanik.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.