Raonić: Za omladinu Žabljaka, mladost je sve osim srećna i bezbrižna
Milica Raonić

Žabljak napustilo 27 svršenih srednjoškolaca

Raonić: Za omladinu Žabljaka, mladost je sve osim srećna i bezbrižna

Ivo Andrić je napisao “Mladost je sretno doba u kome čovjek počinje da vjeruje u sebe, a još nije prestao da vjeruje drugima.” Za omladinu Žabljaka, mladost je sve osim srećna i bezbrižna, kazala je Milica Raonić članica OO Demokrata Žabljak.

“Oni u koje su naši roditelji vjerovali da će njihovoj djeci donijeti boljitak, učinili su upravo suprotno. Od nas su uzeli bolje sjutra, naše roditelje doveli na prag siromaštva, a naše komšije i prijatelje raselili sa svojih ognjišta. Žabljak je ove godine napustilo još naših vršnjaka – tačnije 27 – svršenih srednjoškolaca, mladih sa fakultetskom diplomom, ili mladih koji su sa svojim roditeljima pošli da sreću traže daleko odavde. Nekada okosnica razvoja sjevera, danas je ovaj grad mjesto bez perspektive, bez mogućnosti zapošljavanja, bez načina da se stvori krov nad glavom ili zasnuje porodica”, smatra ona.

Dodaje da mjesta ima samo za partijski podobne od kojih je većina pred penzijom ali grozničavo se drže za fotelje i ne žele posao prepustiti, mlađim i ambicioznijim ljudima koji bi se u 21. vijeku bolje snašli od istih tih starih kadrova od kojih su neki na istim pozicijama jos od doba SFRJ.

“A upravo su ti kadrovi odgovorni za stanje u kojem se ovaj grad nalazi. Pogasili su privredne nosioce grada – Pilanu na Njegovuđi, Ski centar Durmitor, Hotele – Jezera, Planinku i Durmitor koji su zajedno generisali stotine radnih mjesta, a na mjesto privrednih giganata otvorili sebi i svojoj djeci privatne hotele, restorane, rasprodali opštinsku zemlju kao da je tuđa I na taj način ugasili budućnost. Ovi kradljivci mladosti, našim najmlađim sugrađanima ne žele da obezbijede besplatan školski prevoz sa sela i prigradskih naselja do škola, već njihovi roditelji uglavnom poljoprivrednici odvajaju od usta kako bi platili privatne prevoznike. Idu toliko daleko i bahato da osnovncima (kojih ima par desetina) ne žele da obezbijede besplatne udžbenike, ne zanima ih, jer za njih je to nepotreban trošak, ali u isto vrijeme troše desetine hiljada eura na troškove reprezentacije, na gorivo, službene telefone i automobile koje koriste više u privatne nego u poslovne svrhe. Ne zanima ih da makar malo olakšaju život onih od kojih primaju platu, jer dok oni svoju djecu školuju po inostranstvu i kupuju im skupe automobile i stanove, njihove komšije i sugrađani misle kako bez posla nahraniti porodicu”, navodi Raonić.

Ona smatra da svojim nečinjenjem, nesposobnošću i kriminalnim aktivnostima otjerali su sa Žabljaka visokoškolce, a one koji su mislili da se vrate zauvijek spriječili.

“Iz tog je razloga danas Žabljak najstarija opština u Crnoj Gori sa prosjekom od 43 godine starosti. Prošle godine je zaključeno samo par brakova i rodilo se manje od desetoro djece, bijela kuga vlada već preko deceniju, a ako se ovaj trend nastavi kroz dvadesetak godina na Žabljaku neće biti omladine”, kaže ona.

Kao predstavnica mladih Demokrata Žabljak, ovom prilikom šalje poruku vršnjacima, kolegama i prijateljima – Ne gubite nadu!

“Sve su nam uzeli, ali vjeru u sebe i nadu nam nikada neće oduzeti. Kao naši preci kojim se ponosimo, borićemo se za bolje sjutra svih nas. Za grad u koji ćemo se vraćati i ostajati, a ne bježati. Za grad u koji ćemo zajedno vratiti mladost ! A ispostavi OKG poručujemo da je naša borba tek počela. Da ćemo učiniti sve da popravimo ono sto su oni godinama uništavali i da nas neće spriječiti, jer ako ste možda uspjeli da ugasite iskru otpora u našim roditeljima u nama nećete. Izborićemo se za našu budućnost koju ste pokušali da ukradete jer mi smo sve ono što vi nijeste”, poručuje na kraju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.