U Singapuru cveta orhideja koja nosi ime Mila Đukanovića (FOTO)
Milo Đukanović, foto:Kodex.me

Botanički vrt

U Singapuru cveta orhideja koja nosi ime Mila Đukanovića (FOTO)

U dalekom i egzotičnom Singapuru, tamošnjem botaničkom vrtu, jedna orhideja nosi ime Mila Đukanovića!

Iako javnosti nije poznato da li je lider DPS ikada bio zaljubljenik u botaniku, ipak osam godina posjetioci vrta mirišu cvjetove sa njegove stabljike.

"Milu" društvo u Vrtu orhideja (ustanovljenom daleke 1957) prave "princeza Dajana", "Nelson Mandela" i druge znamenite ličnosti svijeta, ali niko sa prostora bivše Jugoslavije ili Balkana.

29cg620x0

Foto: Mićo Praščević

U DPSu ne žele da komentarišu da li je nekada neko iz izvršne vlasti "progurao diplomatskim kanalima" Đukanovića u cvjetni vrt ili se to odvijalo privatnim kanalima.

- Da nije zaslužio, orhideja se ne bi tako ni zvala - kazao je Novostima jedan od kontaktiranih.

Međutim, botaničari imaju svoje viđenje o tome ko i kada može da neki cvijet nagradi svojim imenom.

- Za one ljude koji su dali svoj doprinos u botanici obično slijedi nagrada tako što neka od biljaka ponese njihovo ime. Tako imamo ljubičicu kralja Nikole Petrovića, koji je u svoje vrijeme prihvatao strane botaničare koji su ispitivali floru Crne Gore. Istraživači su u znak zahvalnosti ljubičicu nazvali po našem suverenu - kaže, za "Novosti", poznati botaničar profesor Mićo Praščević.

Izvor:Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.