Spisak svih mjera kojim je Vlada Španije odgovorila na proglašenje nezavisnosti Katalonije
Rahoj

Aktiviran član 155.

Spisak svih mjera kojim je Vlada Španije odgovorila na proglašenje nezavisnosti Katalonije

Skupština Katalonije je većinom glasova usvojila deklaraciju o nezavisnosti i proglasila otcjepljenje od Španije. Odmah nakon toga španski Senat aktivirao je član 155. Ustava i odobrio vanredne mjere.

Potpredsjednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povjereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu tom španskom regionu, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

Španska vlada je danas i zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila separatističku regionalnu vladu. Objavljivanje odluke o preuzimanju kontrole nad Katalonijom uslijedilo je nakon što je katalonski parlament juče proglasio nezavisnost.

Pućdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za "uzurpiranje" tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mjere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takodje otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

Ovo je spisak mjera koje je španska vlada počela da uvodi u Kataloniji nekoliko sati nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost:

- Raspuštanje katalonskog regionalnog parlamenta i sazivanje izbora u Kataloniji za 21. decembar

- Španska vlada je predložila Ustavnom sudu poništenje odluka donesenih u petak u katalonskom parlamentu gdje je izglasana nezavisnost.

- Otpuštanje predsjednika katalonske vlade Karlesa Pućdemonta, potpredsjednika i ostalih ministara katalonske vlade

- Odabir španskih ministarstava kao organa koji će preuzeti dužnosti svakog od katalonskih ministarstava

- Zatvaranje kancelarije predsjednika i potpredsjednika katalonske vlade

- Ukidanje Savjeta za nacionalnu tranziciju, tjela kojeg je osnovala katalonska vlada 2013. i čiji je zadatak savjetovanje u procesu osamostaljenja

- Ukidanje Diplokata, tijela zaduženog za javnu diplomatiju Katalonije u svijetu

- Ukidanje katalonskih delegacija u svijetu, osim u Briselu

- Otpuštanje delegata katalonske vlade u Briselu i Madridu

- Otpuštanje generalnog sekretara sektora unutrašnjih poslova i generalnog direktora katalonske autonomne policije

Mjere, koje nisu nikada korišćene od kad je prije 39 godina uvedena demokratija u Španiji, najavio je premijer Mariano Rahoj u Madridu.

One proizlaze iz člana 155. španskog Ustava i centralna vlada ih može primeniti kada neka od 17 autonomnih pokrajina odbija da primeni odredbe Ustava donesenog 1978.

Agencije

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.