EU i SAD ne priznaju nezavisnost Katalonije
Katalonski parlament, foto:AA

Podrška Vladi Španije

EU i SAD ne priznaju nezavisnost Katalonije

Predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani je izjavio da zemlje članice Evropske unije (EU) neće priznati proglašenje nezavisnosti Katalonije od Španije.

Tajani je u saopštenju naveo kako proglašenje nezavisnosti predstavlja kršenje vladavine prava, Ustava Španije, kao i samog statusa autonomije Katalonije.

"Nijedna zemlja u EU neće priznati ovo proglašenje nezavisnosti", rekao je Tajani.

Poručio je kako je više nego ikada ranije važno sačuvati i zaštititi vladavinu prava, dodajući kako je probleme u Španiji potrebno rješavati dijalogom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, kazao da je Španija važan saveznik u sklopu NATO-a.

Stoltenberg je istakao da je proglašenje jednostrane nezavisnosti Katalonije od Španije tema koja je povezana s unutrašnjim pitanjima te zemlje.

"Španija je za NATO važan saveznik i zemlja koja daje doprinos našoj zajedničkoj sigurnosti. Pitanje Katalonije je tema koja je povezana s unutrašnjim pitanjima te zemlje, i kao takva se mora rješavati u okviru Ustava Španije", naveo je Stoltenberg, javlja Anadolija.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija izrazile su danas podršku Španiji i njenom teritorijalnom integritetu, navodeći da ne priznaju nezavisnost Katalonije.

Njemačka ne priznaje proglas o nezavisnosti Katalonije, rekao je danas portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Njemačka vlada posmatra sa zabrinutošću zaoštravanje situacije u Kataloniji. Suverenitet i teritorijalni integritet Španije jesu i ostaće nepovredivi",  prema tome njemačka vlada "ne priznaje takvo proglašenje nezavisnosti", napisao je u Tviter poruci portparol vlade Štefen Zajbert.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je danas uputio španskom premijeru Marijanu Rahoju "jasnu podršku" poštovanju pravne države u Španiji.

"Imam jednog sagovornika u Španiji a to je premijer Rahoj. (...) Španija je pravna država sa ustavnim pravilima. On želi da ona budu poštovana i u tome ima moju punu podršku", naveo je francuski lider.

I britanska vlada je danas saopštila da ne priznaje jednostranu nezavisnost Katalonija i navela da želi da vidi "očuvano jedinstvo".

"Velika Britanija ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu. Ta deklaracija je zasnovana na glasanju koje su španski sudovi proglasili nelegalnim. I dalje želimo da vidimo očuvanu pravnu državu, poštovanje španskog Ustava i očuvano jedinstvo", naveo je portparol vlade u Londonu.

Sjedinjene Američke Države podržale su danas mjere španske Vlade za očuvanje jedinstva države, pošto je katalonski parlament proglasio nezavisnost tog regiona.

"Katalonija je integralni dio Španije i SAD podržavaju ustavne mjere španske Vlade da očuvaju Španiju kao snažnu i ujedinjenu", navela je u saopštenju portparolka Stejt depatmenta SAD.

Podsjetimo, Senat Španije je u petak odobrio predlog Vlade o preuzimanju direktne kontrole nad Katalonijom odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost. Senat je aktivirao član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije.

Član 155 španskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama. Mjere uključuju i uklanjanje aktuelne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Članovi Senata su sa 214 glasova "za" i 47 "protiv" te jednim suzdržanim, podržali aktiviranje člana 155 Ustava Španije.

Agencije

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.