Katalonija proglasila nezavisnost od Španije, Rahoj pozvao Špance da ostanu smireni
Izvor:Twiter

Nezavisna i suverena država

Katalonija proglasila nezavisnost od Španije, Rahoj pozvao Špance da ostanu smireni

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnost tog regiona od Španije, javio je Frans pres.

Desetine opozicionih poslanika prethodno su napustile skupštinsku salu, a među njima su bili i zastupnici Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, koji su prije izlaska ostavili na svojim mjestima španske i katalonske zastave, navodi Asošiejted pres.

Iz sale su izašli i poslanici opozicione Socijalističke partije i Partije građana koji su ranije najavili da će bojkotovati glasanje o predlogu za uspostavljanje nezavisne katalonske republike. Taj predlog su potpisali poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije.

"Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi", stoji u predlogu vladajuće katalonske koalicije "Zajedno za DA" i njenog partnera, krajnje leve stranke CUP, prenosi Beta.

katalonparl

Tokom tajnog glasanja, 70 zastupnika je glasalo “za”, 10 njih je glasalo protiv, dok su dva glasačka listića bila prazna, prenosi Anadolija.

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je građane da ostanu smireni nakon što je Parlament Katalonije usvojio predlog kojim se ta bogata regija proglašava republikom nezavisnom od Španije.

Rahoj je uputio molbu preko Twittera nekoliko minuta nakon što je regionalni parlament, koji ima 135 poslanika, obavio tajno izjašnjavanje o prijedlogu, iako su opozicioni katalonski poslanici bojkotovali glasanje. 

“Pozivam sve Špance da ostanu smireni, a vladavina prava će vratiti zakonitost u Kataloniji“, poručio je Rahoj.

Rahojov tweet je došao u trenutku dok se španski Senat u Madridu sprema da odobri prijedlog Vlade o preuzimanju direktne kontrole nad regijom Katalonija. Očekuje se da će većina senatora odobriti Rahojovoj vladi mjere bez presedana, koje uključuju smjenu katalonskog predsjednika Karlsa Pućemona i njegove regionalne Vlade.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, komentarišući odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, istakao da novonastala situacija neće uticati na odnose Evropske unije sa Španijom.

"Posmatrano iz ugla EU-a, ništa se nije promijenilo. Španija je i dalje naš jedini sagovornik", poručio je Tusk.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.