Pobjedniku Svjetskog prvenstva 2018. godine 32, 7 miliona dolara

FIFA odlučila

Pobjedniku Svjetskog prvenstva 2018. godine 32, 7 miliona dolara

Vijeće Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na današnjem sastanku u Kalkoti donijelo je odluku da će nagradni fond za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji iznositi 400 miliona dolara (oko 344,5 miliona eura), što je povećanje od 12 posto u odnosu na posljednji Mundijal. Pobjedniku SP pripašće novčana nagrada od 38 miliona dolara (oko 32,7 miliona eura).

Prema odluci koja je donesena na Vijeću FIFA svakoj od 32 reprezentaciji učesnice Mundijala u Rusiji pripast će najmanje osam miliona dolara (oko 6,9 miliona eura), što je isti iznos kao prije četiri godine kada je nagradni fond iznosio 358 miliona dolara (oko 308 miliona eura).

Svjetski šampion iz 2014. godine Njemačka dobila je 35 miliona dolara (oko 30 miliona eura), a drugoplasirana Argentina 25 miliona dolara (oko 21.5 milion eura).

Vijeće FIFA-e je, takođe, ratifikovalo odluku Biroa vijeća od 6. septembra 2017. godine o odobravanju unapređenja pravila za kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva i imenovanju Radne grupe koja će procjenjivati kandidature.

Prema pravilima nadmetanja, u Radnoj grupi moraju biti članovi Odbora za reviziju i usklađivanje, Komiteta za rukovođenje, Organizacionog komteta za takmičenja, te zamjenici generalnog sekretara Zvonimir Boban i Marko Viliger.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.