Kasumoviću ukinut pritvor za pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja
Foto: informer.rs

Sud uvažio žalbu advokata

Kasumoviću ukinut pritvor za pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja

Berancu Davidu Kasumoviću, koji je osumnjičen da je 01. septembra 2016. godine pucao na Vladana Milunovića, Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu na pritvor, koju je podnio njegovo advokat Miloš Vuksanović.

“Uvažava se žalba branioca optuženog Davida Kasumovića, pa se ukida presuda Višeg suda u Bijelom Polju i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Žalba VDT-a u Bijelom Polju za sada je bezpredmetna”, piše u rješenju Apelacionog suda u kojem je CdM imao uvid.

U obrazloženju presude se navodi da presudom Višeg suda u Bijelom Polju, optuženi Kasumović oglašen je krivim  da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pa je isti osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i tri mjeseca, u koju mu se uračunava vrijeme provedeno počev od 08.09.2016. godine do 18.05.2017.

“Protiv navedene presude žalbe su blagovremeno izjavili VDT iz Bijelog Polja zbog odluke o kazni i branioci optuženog i to advokat Miloš Vuksanović koji pobija prvostepenu presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešne primjene materijalnih prava i odluke o krivičnoj sankciji i advokat Kasim Dizdarević koji pobija presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakonika i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, navodi se u rješenju.

Apelacioni sud je utrvdio da su žalbe branilaca optužbe osnovane.

“Prvostepeni sud zaključuje da je  optuženi kritične prilike, oštećene Milunović Vladana i Milunović Marijanu pokušao da liši života na način što je u pravcu istih dok su se nalazili u vozilu i to oštećeni Vladan na mjestu vozača, a oštećena  Marijana na mjestu suvozača, ispalio 14 projektila, od kojih je jedan pogodio oštećenog Vladana nanoseći mu laku tjelesnu povredu u vidu tangencijalne rane u predijelu desne natkoljenice, te da  je optuženi bio svjestan da oštećene na taj način može lišiti života što je i htio, tj. da je u odnosu na oštećene postupio sa direktnim umišljajem. Međutim nejasan je zaključak prvostepenog suda da je optuženi kritične prilike htio da liši života i oštećenu Marijanu. Optuženi u svojoj odbrani navodi da je sa Vladanom od ranije bio u lošim odnosima, ali ne navodi da je u lošim odnosima bio i sa Marijanom, a to ne navode ni sami oštećeni, niti u tom pravcu postoji bilo kakav dokaz. Zato je nejasan zaključak prvostepenog suda da je optuženi kritične prilike htio da liši života i oštećenu Marijanu, koja se slučajno zatekla u vozilu sa oštećenim Vladanom”, navodi se u objašnjenu rješenja Apelacionog suda.

Kasumoviću je u svojoj odbrani naveo da je od ranije sa oštećenim Vladanom u lošim odnosima i to oko godinu dana prije kritičnog događaja, da ga je oštećeni početkom avgusta 2016. godine čak i fizički napao, a da ga je jedne prilike od oštećenog zaštitila policija.

Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju osudilo je Kasumovića u maju ove godine, zbog dva odvojena pokušaja ubistva na ukupno osam i po godina zatvora. Prema optužnici koju je zastupao zamjenik višeg tužioca u Bijelom Polju Hasan Lukač, Kasumović je 1. septembra prošle godine oko 8.45 časova, ispred beranske Gradske pošte i nedaleko od vrtića, dok se nalazio u “mercedesu” pucao u pravcu sugrađanina Vladana Milunovića i njegove supruge, koji su bili u “opel korsi”.

Kasumović je optužen i za djelo, gdje u optužnici stoji da je u noći između 11. i 12. juna prošle godine ispred nekadašnjeg lokala “Klub 29“, sadašnjeg lokala “Firma” ranio sugrađane Ivana Biletića (33), Radomira Đukića (33) i takođe Milunovića. Nakon saopštene presude Kasumoviću je ukinut pritvor.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.