Novi sistem ulaska u Šengen ne znači povratak viza
Ilustracija

Jednostavna i jeftiv mehanizam

Novi sistem ulaska u Šengen ne znači povratak viza

Najavljeni novi sistem ulaska u šengenski prostor ne znači povratak viza, poručio je evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja građanima Zapadnog Balkana.

"Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Sve naše namjere su u cilju očuvanje te bliskosti i partnerstva, kao i pojednostavljivanja kretanja i kontakata među ljudima između EU i Zapadnog Balkana", kaže Dimitris Avramopulos.

On je podsjetio da je prije godinu dana Evropska komisija predložila uspostavljanje Evropskog sistema za odobrenje putovanja i informacija (ETIAS) kako bi se osnažili evropski kapaciteti kada je riječ o bezbjednosti i migracionim rizicima koji su bili zasnovani na povećanom broju putnika bez viza. 

Pojačana sigurnost je, navodi komesar Avramopulos, za dobrobit i EU i zemlja koje imaju bezvizni režim kako bi se očuvala recipročna kretanja. 

”ETIAS nije viza već jednostavan i jeftin, za putnike pogodan mehanizam koji se odnosi na sve zemlje čiji građani bez viza putuju u šengenski prostor, uključujući i SAD i Kanadu”, navodi evropski komesar za unutrašnja pitanja. 

Kako je najavljeno, odgovor na upit bi trebalo da bude u velikoj većini slučajeva pozitivan, a dobijao bi se veoma brzo. 

Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima Zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, učvrstiti zajedničku bezbjednost izbjegavajući pritom birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.