Zaspite li odmah ili vam treba oko 12 minuta? Odgovor će vam reći koji problem imate
Foto: Profimedia

Zaspite li odmah ili vam treba oko 12 minuta? Odgovor će vam reći koji problem imate

Da li znate šta je uzrok većine bolesti? Hronična neispavanost. A, ako niste od onih koji ne ležu iscrpljeni, a bude se prije alarma, znači da spadate u rizičnu grupu. Vrijeme je da riješite taj problem...

Ako je ustati na vrijeme za posao, odmorni i bez preteranog mrcvarenja sa alarmom za vas nemoguća mislija, vrlo je moguće da ste hronično neispavani. S jedne strane to ništa ne čudi, jer pripadate većini nacije, ali sa druge strane trebalo bi da znate da je nedostatak sna uzrok mnogih zdravstvenih problema.

Neželjeni kilogrami, srčana oboljenja, visok krvni pritisak i dijabetes samo su neki od njih - baš zato treba da uradite nešto dobro za sebe.

Za početak, lako možete da se testirate i provjerite živite li zdravo ili je vrijeme za promjene.

Naime, ako zaspite čim vam glava dodirne jastuk, ili za manje od pet minuta, to je znak da ste neispavani i umorni. Odmornoj osobi je potrebno 12 minuta prije nego što utone u san, po riječima psihologa Ričarda Vajmana.

Naravno, rješenje za neispavanost je jednostavno - idite ranije na spavanje.

Postoji i treća grupa, to su oni što "broje ovce" ne bi li naterali san na oči, što takođe nije zdravo - već je znak anksioznosti.

Anksioznost se "liječi" obrnutom psihologijom. Naime, budete li sebe stavljali pod pritisak da zaspite, to će se teško dogoditi. Ali, ako se potrudite da ostanete budni, vrlo je moguće da će se dogoditi upravo suprotno, navodi psiholog oprobanu tehniku sa pacijentima.

Veoma je važno i odvojiti se od ekrana - TV-a ili telefona - neko vrijeme prije odlaska u krevet. Oni najviše ometaju san, jer gledanjem u njih naš mozak ostaje budan i aktivan i neko vrijeme nakon što zatvorimo oči.

Zena.blic.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.