Šojble favorit za predsjednika Bundestaga
Volfgang Šojble

Njemačka

Šojble favorit za predsjednika Bundestaga

U Berlinu će biti održana konstitutivna sjednica novog saziva Bundestaga, donjeg doma njemačkog parlamenta, na kojoj će prvi put biti 92 poslanika ekstremne desnice izabranih na izborima 24. septembra.

Konzervativci kancelarke Angele Merkel pobijedili su na izborima, ali nisu osvojili većinu da sami formiraju vladu i zabilježili su najgori rezultat od 1949. godine, zbog čega će Merkelova u četvrtom mandatu biti oslabljena, ocjenjuje agencija Frans pres.

U parlament ulazi prvi put populistička stranka Alternativa za Njemačku koja je na izborima dobila 12,6 odsto glasova, što je nezapamćeni rezultat za stranku takve vrste u posleratnoj Njemačkoj.

AfD će sa 92 poslanika biti treća stranka u Bundestagu.

Na prvoj sjednici parlamenta biće izabran i njegov novi predsjednik, a očekuje se da će Bundestag voditi konzervatica Volfgang Šojble koji uživa veliku podršku većine poslanika.

Merkelova je uspjela da ubijedi Šojblea, veterana njemačke politike, da odustane od funkcije ministra finansija i bude kandidat za predsjednika parlamenta.

U međuvremenu su u toku pregovori za formiranje nove vlade.

Hrišćansko-demokratska unija njemačke kancelarke i njena saveznica Hrišćansko-socijalna unija pregovaraju s liberalima i sa Strankom zelenih. Analitičari smatraju da bi pregovori mogli dugo da traju pošto do sada nije nikada vladala takva koalicija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.