Preplivao 7,5 kilometara: Ronioca 15 minuta pratila ajkula dok je plivao ka obali
ilustracija

Australija

Preplivao 7,5 kilometara: Ronioca 15 minuta pratila ajkula dok je plivao ka obali

Jedan britanski ronilac, koji je preplivao 7,5 kilometara do obale pošto je izgubio iz vidokruga čamac sa kojeg je zaronio, tvrdi da ga je u dijelu puta pratila tigrasta ajkula, prenosi BBC.

Džon Kreg (34) bio je u podvodnom ribolovu na zapadu Australije kada je došlo do susreta s ajkulom.

U trenutku izrona, Kreg je opazio ajkulu, ali ne i čamac kojim je upravljao njegov prijatelj, a koji zbog kvara nije stigao do ugovorenog mjesta.

Susret sa ajkulom dogodio se u Zalivu ajkula. Ronilac je uputio poziv za pomoć i ubrzo se uputio ka udaljenoj tački na horizontu za koju je vjerovao da je Nacionalni park Fransoa Peron, prenosi Beta.

Kreg, inače iskusan ronilac koji se prije dvije godine preselio u Australiju, rekao je da je ajkula izgledala kao tigrasta ajkula i da mu je djelovalo da je dugačka oko četiri metra. Pratila ga je oko 15 minuta.

"Bila je izuzetno blizu i vrlo radoznala. Približavala mi se iz različitih uglova, vjerovatno pokušavajući da shvati da li mogu da se nađem na meniju", rekao je Kreg za BBC.

Ronilac kaže da ga je ajkula pratila oko 15 minuta i nestala, a da je njemu trebalo tri sata da dopliva na sigurno.

Pošto je stigao do obale, Kreg je morao još da pješači 30 minuta do kampa, gdje mu je pružena pomoć.

Članovi ekipe prve pomoći u Zalivu ajkula rekli su da nisu vidjeli da je neko uspio toliko da prepliva za tako kratko vrijeme.

Tigraste ajkule spadaju u najopasnije vrste ajkula i druge su po broju prijavljenih napada na ljude.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.