U planu adaptacija prostorija u ustanovama za predškolsko vaspitanje i obrazovanje
Foto: Gov.me

Ministarstvo prosvjete i UNICEF kreću u novi projekat

U planu adaptacija prostorija u ustanovama za predškolsko vaspitanje i obrazovanje

Ministarstvo prosvjete i UNICEF Crna Gora nastaviće dosadašnju odličnu saradnju, a zajedno sa UNDP planiraju i novi projekat koji se tiče adaptacije i opremanja određenog broja prostorija u ustanovama za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kao i obuku kadra koji će raditi sa djecom, primarno na sjeveru Crne Gore, zaključeno je između ostalog na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa šefom kancelarije UNICEF-a u našoj zemlji Osamom Makavi Kogalijem.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Ministarstva, složili da razvoj u ranom djetinjstvu treba da bude predmet posebne pažnje i velikih napora, s obzirom na to da upravo taj period ima presudan uticaj na formiranje ličnosti.

 Kogali je istakao da je saradnja sa drugim resorima po ovom pitanju imperativ, budući da rani period života ne zahtijeva samo kvalitetno obrazovanje, već posvećivanje svakom segmentu razvoja djeteta.

Konstatovan je i veliki uspjeh kampanje Ministarstva i UNICEF-a za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, posebno na Sjeveru, te potreba da se ta kampanja, uz rad na proširenju predškolskih kapaciteta, nastavi. 

Koraci koje je Crne Gora načinila u inkluzivnom obrazovanju su, kako je naglasio Kogali, dobri, te ih je potrebno dalje širiti.

Kao predmet posebne pažnje identifikovana je i potreba stvaranja kadra za tržište rada, pa je kao dobar kurs ocijenjeno usmjerenje Crne Gore na dualno obrazovanje tj. paralelno učenje i rad kod poslodavca. Razgovarano je i o potrebi zajedničkog rada na eliminisanju bilo kog vida nasilja u školama, navodi se u saopštenju.

Dogovoren je i nastavak saradnje kroz sistemsko uvođenje socio-emocionalnih i vještina za 21. vijek u obrazovne programe, te kroz pripremu Nacionalnog PISA 2015 izvještaja i preporuka koje će trasirati put za dalji napredak. 

Kogali i Šehović su se složili da je nužno sve aktivnosti u edukaciji sprovoditi na načelima jednakosti i ravnomjernosti, kako se ne bi došlo u situaciju da ključni benefiti budu koncentrisani samo na urbane sredine. 

Takođe, kako je kontatovano da su prioriteti Ministarstva i UNICEF-a gotovo identični, te da postoji zajedničko razumijevanje činjenice da obrazovanje zapravo ekonomski imperativ, učesnici sastanka su izrazili uvjerenje da će saradnja donijeti nastavak već započetih projekata i puno novih inicijativa. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.