Crna Gora mora brže ispunjavati političke kriterijume u pregovorima sa EU
Foto: AA

CDT izvještaj o napretku

Crna Gora mora brže ispunjavati političke kriterijume u pregovorima sa EU

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predstavio je danas ocjene o procjeni napretka Crne Gore u ispunjavanju političkih kriterijuma u pregovorima sa EU. Najbolje su ocijenjene reforme u oblasti ljudskih prava, dok je reforma javne uprave među najslabije ocijenjenim.

Ocjenjivanje je izvršeno na osnovu 41 ekspertskog mišljenja, kao i na osnovu 168 indikatora iz izvještaja Evropske komisije, prenosi Anadolija.

Na skali od jedan do pet, ukupna prosječna ocjena napretka u ispunjavanju političkih kriterijuna je 2,48. Zakonodavne reforme su ocijenjene znatno boljom ocjenom, dok su ljudska prava ocijenjena sa 2,76, pravosuđe 2,75, borba protiv korupcije 2,38, borba protiv organizovanog kriminala 2,39, mediji 2,24, dok je reforma javne uprave dobila ocjenu 2,19. 

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju, komentarišući ocjene ispunjavanja kriterijuma po oblastima, kazao je da Crna Gora mora energičnije, brže i odlučnije pristupiti ispunjavanju političkih kriterijuma. 

2017102322643916927087227Web

Foto: AA, Koprivica i Pejović

Ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović istakao je da Crna Gora ima 120 strategijskih dokumenata, ali da je neophodna bolja vizija za strategijski rad. 

2017102322643916927087230Web

Foto:AA, Andrija Pejović

"Postavlja se pitanje da li tih 120 dokumenata imaju međusobnu povezanost. Ako imate strategiju, morate vidjeti šta je program. Onda dolazimo do akcionog plana. Dokument koji tretira razvoj jedne države mora biti dugoročan. Neophodna je bolja, čvršća i duža vizija kako se strategijski planira rad. Kada uvedemo indikatore uticaja kojim će se mjeriti rezultati rada, dolazimo do priče o odgovornosti“, kazao je Pejović, komentarišuću analizu CDT-a. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.