Rupica na hemijskoj olovci spasila je stotine života
Ilustracija

Evo zašto

Rupica na hemijskoj olovci spasila je stotine života

Možda upravo na vašem radnom stolu stoji jedna hemijska olovka koja ima plastični poklopac.

Ako ne sada, sigurno ste je imali! Da li ste se ikada zapitali zbog čega poklopac vaše omiljene hemijske olovke ima rupice na vrhu?

Kompanija koja ih proizvodi došla je na ovo rješenje 1991. godine zbog jednog bitnog podatka.

Naime, statistika je pokazala da upravo te rupice godišnje spase oko 100 života, bilo da su u pitanju djeca ili odrasli.

A sve zbog one "strašne"navike koju smo imali svi, a to je da grickamo poklopac.

Nesrećni slučajevi donose gutanje čepova, koji se mogu zaglaviti u vašoj traheji, stoga su te rupice ključne da održavaju protok kiseonika dok ne dođe pomoć.

Radio Sarajevo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.