Danas je praznik sestrinske ljubavi, uradite ovo i pratiće vas sreća
Ilustracija

Bog čuva one što štite slabije od sebe

Danas je praznik sestrinske ljubavi, uradite ovo i pratiće vas sreća

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik Svetih mučenika Evlampija i Evlampije, brata i sestre hrišćanskih mučenika sa početka 4. veka. Njihova ljubav i odanost koju su pokazali jedno prema drugom i danas se slave kao primjeri najvećih hrišćanskih vrlina.

Evlampije i Evlampija bili su brat i sestra plemićkog porekla, rodom iz grada Nikomidije. 

Prema predanju, njihovo stradanje se dogodilo tokom progona hrišćana, u vrijeme cara Maksimilijana. Evlampije i Evlampija su se, zajedno sa drugim vjernicima, povlačili pred ovim nedaćama, krijući se u brdima i pećinama.

Jednom prilikom tokom bijega, kaže priča, Evlampije je poslat u grad pored koga su prolazili da kupi hljeb. Ulazeći u grad, Evlampije je ugledao nad kapijom prikucanu carsku naredbu o gonjenju i ubijanju hrišćana. Kada ju je pročitao, mladić se nasmijao, pa je skinuo sa zida i pocijepao. Zbog toga je odmah bio uhvaćen.Zbog svog plemenitog porijekla, Evlampiju je prvo nuđeno da se odrekne Boga ali je, nakon što je odbio, stavljen na strašne muke. Batinama i metalnim oruđem tamničari su mu pravili rane po tijelu, stavljali ga na gvozdeni odar, oslepeli ga, ali je mladić sve to preživio.

U jednom trenutku, Evlampije je obećao da će se odreći Hrista i da ga odvedu u paganski hram. Prema hrišćanskom predanju tamo je, samo snagom svoje vjere, srušio i polomio Marsov kip u bezbroj komada.

Čuvši da joj je brat na mukama, Evlampija je došla u grad i predala se traživši da i ona strada zajedno sa Evlampijem. Sudija je naredio da je objese za kosu i tuku, a zatim je naredio da se oboje ubace u kotao sa vrelom vodom, a onda i u usijanu peć. Međutim, brat i sestra su sve ovo preživjeli.

Na kraju, ne znajući više šta da učini sa njima, naredio je da se pogube odsijecanjem glave. Evlampije je sam, dostojanstveno položio svoju glavu na panj, a njegova sestra je izdahnula prije samog pogubljenja.

Zbog njihove hrabrosti i odvažnosti, hrišćani su brata i sestru proglasili za svece. Vjeruje se da danas Bog čuva sve one koji se bore da zaštite slabije od sebe i ostaju vjerni svojim ubjeđenjima čak i ako su pred najvećim iskušenjima.

Takođe, Sveta Evlampija se smatra zaštitnicom braće i sestara širom svijeta. Svi koji žele njenu naklonost na današnji dan treba da poklonom ili bilo kakvom malom pažnjom pokažu svojoj braći i sestrama koliko im znače i koliko ih vole.

Dnevno.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.