Okamura pozivao Čehe da šetaju svinje pored džamija

Osvojio 10% glasova

Okamura pozivao Čehe da šetaju svinje pored džamija

Češka Sloboda i direktna demokratija (SPD), čiji je lider preduzetnik japanskog porijekla Tomio Okamura osvojila je oko 10% glasova na parlamentarnim izborima.

Riječ je o stranci krajnje desnice, a Okamura je na primjer pozivao Čehe da šetaju svinje pored džamija i prestanu da jedu kebab.

Rojters navodi da je SPD ostvario iznenadjujuće dobar rezultat na talasu ultradesničarskog raspoloženja u Evropi, koji je skoro na nivou dvije stranke plasirane odmah iza pobjedničke partije ANO milijardera Andreja Babiša, kao i da bi Okamura sada potencijalno mogao da utiče na formiranje vlade.

Agencija navodi da je Okamura SPD osnovao 2015, a da je prije ulaska u politiku javnosti postao poznat po neobičnoj putničkoj agenciji za plišane igračke.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Češke Republike, želimo nultu toleranciju prema migraciji", rekao je Okamura novinarima nakon saopštavanja nezvaničnih izbornih rezultata.

Rojters navodi da je Okamura prvi put u češki parlament izabran 2013. na listi stranke Zora koja se zalagala za direktno biranje političara na većinu funkcija, ali je kasnije izbačen zbog neregularnosti u partijskim finansijama. Navodi se da je Okamura ovog puta, osim na antiimigranstko raspoloženje, igrao na kartu evroskepticizma među mnogim glasačima i napadao romsku manjinu.

Okamurina majka je Čehinja, a otac Japanac. Odrastao je u obje zemlje, a kasnije je u Japanu prodavao kokice u bioskopima i vodio putničku agenciju koja je plišane igračke klijenata vodila u obilaske po Češkoj.

Rojters navodi da Okamura prije 2015. nije pripadao ekstremnoj desnici i da je 2011. bio u žiriju za izbor Mis strankinje na kojem su učestvovale imigrantkinje u Češkoj.

Dvije godine kasnije je objavio sliku svoje djevojke Čehinje u islamskoj odjeći prilikom ulaska u džamiju u Londonu, uz pohvalu pomoći koja mu je tu ukazana, nazivajući to "finim iskustvom".

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.