PzP: Ugrožena bezbjednost pješaka na Bulevaru Mihaila Lalića

Predlažu postavljanje vertikalne signalizacije

PzP: Ugrožena bezbjednost pješaka na Bulevaru Mihaila Lalića

Odbor Glavnog grada Pokreta za promjene (PzP) skreće pažnju na kako su kazali, ugroženu bezbjednost pješaka na pješačkom prelazu na Bulevaru Mihaila Lalića na početku Tološke šume u Podgorici. Predlažu postavljanje vertikalne signalizacije.

"Na tom prelazu postoji horizontalna saobraćajna signalizacija u vidu pješačke zebre, međutim to nije dovoljno pogotvo ne u večernjim satima. Na toj relaciji vozači razvijaju velike brzine i ne obraćaju posebnu pažnju na pješake koji u tom dijelu cirkulišu u velikom broju", navodi se u saopštenju člana Opštinskog odbora Glavnog grada PzP-a Mladena Jovanovića.

On predlaže da se postavi vertikalna signalizacija "u vidu svjetlećeg saobraćajnog znaka", koji bi upozorio vozače na pješački prelaz.

"Iznad pješačkog prelaza treba postaviti velike svjetleće table koje označavaju prelaz za pješake, a koje u večernjim satima dodatno osvjetljavaju i pješačku zebru", navodi se u saopštenju.

2275252510214751681376610879364329n

Vertikalna signalizacija, kaže Jovanović, treba pravovremeno i kontinuirano da upozorava i usmjerava vozače da budu oprezniji nego inače.

"Proces kontakta vozača i saobraćajne signalizacije je kratkotrajan i realizuje se samo u nekoliko sekundi. Iako kratkotrajan, to je veoma složen proces i stoga je neophodno da saobraćajna signalizacija pošalje jasnu poruku vozačima", kazao je Jovanović.

On dodaje da je važno postaviti vertikalnu signalizaciju i zato što se u neposrednoj blizini nalazi Osnovna škola "Štampar Makarije", Dom zdravlja Blok 5, na suprotnoj strani ulice fakulteti a i, dodaje, velika je cirkulacija male djece, kao i studenata na tom prelazu.

"Takođe na toj lokaciji se nalazi i Tološka šuma gdje trenira veliki broj rekreativaca i sportskih klubova (posebno mlađih uzrasta). Signalizacija treba da doprinese stvaranju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju i stvaranju povjerenja u sistem regulisanja saobraćaja", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.