Večeras pogledajte u nebo, evo i zašto
Ilustracija

Očekuje vas spektakl

Večeras pogledajte u nebo, evo i zašto

Meteorska kiša Orionid, koju stvara najpoznatija kometa u istoriji svijeta - Halejeva, doživjeće svoj vrhunac večeras i sjutra uveče, a najbolje od svega je što će ovaj spektakl moći da se vidi sa svih djelova svijeta.

Orionid pravi pravu magičnu predstavu na nebu svake godine u drugoj polovini oktobra i ljubitelji gledanja u zvijezde kažu da taj prizor ne može da se poredi ni sa jednom drugom kišom meteora. Iako je pojačana aktivnost zvijezda padalica počela oko 15. oktobra i biće aktivna sve do novembra, vrhunac zvjezdane kiše očekuje se u noći između petka i subote.

Očekuje se da će nebo parati do 80 zvijezda padalica na sat. Međutim, neće sve padalice biti vidljive golim okom.

"Pogledajte u nebo u satima blizu svitanja, kada je nebo najtamnije, i vidjećete od 10 do 15 padalica u roku od sat vremena", objasnila je Džejn Hjuston iz NASA-e.

Meteorska kiša Orionid je dobila ime po pravcu iz kojeg padalice dolaze - iz sazvežđa Orion. Ovo zasvežđe se u ovo doba godine najbolje vidi oko dva sata poslije ponoći, a pošto nam prognoza za večeras obećava vedro nebo - spakujte ćebe, obucite jaknu, spremite sendvič i uputute se na neko mjesto dalje od grada.

Naime, meteroska kiša teško može da se posmatra iz grada, zbog svjetlosnog zagađenja.

Vjerujte nam, posmatranje meteorske kiše u dobrom društvu je spektakl koji se pamti cijelog života.

Noizz.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.