Okrugli sto povodom novog zakona o NVO
Foto: Gov.me

Uvedene značajne novine

Okrugli sto povodom novog zakona o NVO

Ministarstvo javne uprave organizovalo je danas Okrugli sto povodom Nacrta Strategije unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020. uz podršku EU projekta ,,Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje Vlade i NVO u Crnoj Gori''.

Goran Jovetić, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, na otvaranju Okruglog stola je kazao da Vlada Crne Gore i, kroz ovaj strateški dokument, želi da stvara podsticajno okruženje za rad i djelovanje nevladinih organizacija, u smislu ostvarivanja dobre saradnje sa NVO i kreiranja stimulativnog ambijenta za njihov razvoj.

On je kazao da je donošenjem novog Zakona o NVO unaprijeđen normativni okvir za funkcionisanje NVO, te da su uvedene značajne novine.

Takođe, je ukazao da uspostavljanje Nacionalne kancelarije za saradnju s nevladinim organizacijama u okviru Ministarstva javne uprave predstavlja unaprijeđeni institucionalan okvir za saradnju sa ovim sektorom. U tom smislu, donošenjem ovog strateškog planskog dokumenta, Vlada Crne Gore iskazuje punu spremnost da, u dijelu svojih nadležnosti, doprinese kreiranju podsticajnog normativnog i institucionalnog ambijenta za razvoj organizacija civilnog društva.

On je kazao da se na sistematičan način prišlo izradi dokummenta, te da su se sagledali izazovi i problemi u funkcionisanju NVO, ali i na planu saradnje sa državnim organima. Takođe, istakao je da je Nacrt strategije usklađen sa Strategijom reforme javne uprave 2016-2020. i Akcionim planom za period 2016-2017. godinu, kao i sa Smjernicama za podršku Evropske unije civilnom društvu u državama - kandidatima za proširenje 2014-2020., koje je izradio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije.

Dragan Golubović, ekspert na izradi Strategije, je kazao da je u pripremi strategije promijenjen pristup, da je težnja bila da se obradi manji broj pitanja, ali da se zađe u rješavanje problema po dubini, a da se posebno vodilo računa  o usklađivanju sa relevantnim strateškim dokumentima iz ove oblasti.

Takođe, istakao je da ovo strategija javne uprave, odnosno politika javne uprave, jer reguliše saradnju između NVO i Vlade. U tom smislu, kazao je da su se obrađivači vodili time da se unaprijede rješenja iz prethodnih strateških dokumenta, ali i da se stvori ambijent za vođenje dijaloga između ova dva sektora.

Učesnici okruglog stola su uzeli aktivno učešće u današnjoj diskusiji, a sve dobijene sugestije biće razmotrene od strane obrađivača u zakonskom roku.

Kao opšti cilj Strategije 2018-2020 definisano je dalje unapređenje pravnog i institucionalnog okvira za djelovanje NVO i jačanje saradnje javne uprave i NVO u procesu kreiranja i primjene javnih politika, uvažavajući njihove različite, ali komplementarne uloge i odgovornosti u ovom procesu. 

Javna rasprava o tekstu Nacrta Strategije počela je 29. septembra 2017. godine, objavljivanjem javnog poziva za učešće u javnoj raspravi, i trajaće do 8. novembra. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.