Merkelova počela pregovore o koalicionoj vladi
Angela Merkel

"Jamajka" koalicija

Merkelova počela pregovore o koalicionoj vladi

Njemačka kancelarka Angela Merkel započela je danas prvu rundu pregovora o formiranju trostranačke, takozvane "Jamajka" koalicije, koju bi morala da oformi kako ne bi rizikovala da poslije 12 godina na vlasti izgubi vođstvo.

Pregovori između konzervativne partije Merkelove, stranke Slobodnih demokrata (FDP) i Zelene partije okarakterisani su kao početni, ali pregovarači žele da u njima dođu do detalja o politici poreza i budžeta na njihovom prvom zajedničkom sastanku, prenosi Rojters.

Kombinacija tri stranke nazvana je koalicijom "Jamajka" jer se tri boje partija koje bi trebalo da oforme koaliciju - crna, žuta i zelena - poklapaju sa bojama zastave Jamajke.

''Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da budemo uspješni u ovoj konstelaciji koju imamo. Moramo da obezbijedimo stabilnu vladu za državu. Imamo velike diskusije koje se vode u Evropi. Politička situacija u inostranstvu je postala komplikovana. Tako da nam je potrebna stabilna vlada'' - rekao je šef poslaničkog kluba demohrišcana u Bundestagu Voker Kauder.

Pregovori o formiranju nove njemačke koalicione vlade su počeli u srijedu, a Merkelova se u njih uključila danas.

Kako je izjavio generalni sekretar FDP Nikola Ber, prvi sastanak između njemačkih liberala (FDP) i Zelenih o formiranju koalicije na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel bio je usredsrijeđen na iznalaženje zajedničkih tačaka sporazuma o budućoj koalicionoj vladi.

''Sastanak je bio obilježen uzajamnim poštovanjem'', rekao je Ber poslije početka razgovora.

Prema njegovim riječima, takođe je jasno da postoji dug put do rješavanja nekoliko pitanja, ali atmosfera je fokusirana na pronalaženje mogućnosti saradnje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.