Crna Gora dijeli sudbinu sa najmoćnijim državama svijeta u NATO Alijansi
Foto: Skupština CG

-jubilej desetogodišnjice proglašenja Ustava Crne Gore

Crna Gora dijeli sudbinu sa najmoćnijim državama svijeta u NATO Alijansi

Četvrta-posebna sjednica Drugog redovnog zasijedanja u 2017. godini održana je danas u Vladinom domu na Cetinju, povodom desetogodišnjice proglašenja Ustava Crne Gore.

Ovom prilikom, prisutnim zvanicama obratio se predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji je istakao da je uloga i značaj prvog crnogorskog Ustava, koji je početkom XX vijeka bio od kapitalne važnosti za modernizaciju i razvoj crnogorske države koja je otvarala vrata evropske porodice, jedan vijek kasnije opet postao dominantan kurs koji će crnogorski građani zahtijevati od svojih političara, da grade samostalan i nezavisan put ka evroatlantskim i evropskim integracijama, što se i ističe u Preambuli aktuelnog Ustava.

„Danas slavimo 10 godina od našeg potonjeg Ustava, u nezavisnoj Crnoj Gori, koja je, napokon, postala moderna država koja rame uz rame dijeli sudbinu sa najmoćnijim državama svijeta u NATO Alijansi. Treba napomenuti da je od krucijalnog značaja za modernu Crnu Goru Ustav iz 1946. godine koji je Crnogorcima vratio osjećanje nacionalnog identiteta. Takođe, ovaj Ustav je omogućio univerzalno biračko pravo svim punoljetnim građanima, a ženama po prvi put  zagarantovao punu ravnopravnost u radu i zaradi, te posebnu zaštitu u radnom odnosu. Bilo je to dostignuće na kojem su nam mogle pozavidjeti mnogo razvijenije demokratije“, naglasio je predsjednik Brajović.

Čestitajući jubilej desetogodišnjice proglašenja Ustava Crne Gore, Brajović je zaključio  da je čovjek zaštitnik svoje porodice i imetka, a Ustav svog građanina i svoje države, te da čuvajući Ustav, čuvamo sebe, svoje najbliže, svoj identitet i kulturu.

Poslanik Skupštine Crne Gore i predsjednik Ustavnog odbora prof. dr Miodrag Miško Vuković, koji je bio član Ustavotvorne skupštine Crne Gore 2006. godine, u svom obraćanju je naveo da se danas obilježava deset godina nove ustavnosti Crne Gore, u uslovima kada je Crna Gora već prepoznatljiva demokratska, zrela, politička, cijenjena i partnerska država, prihvaćena u cijeloj međunarodnoj demokratskoj zajednici, ohrabrivana na putu neprekinutog napora daljnje ukupne emancipacije.

„Danas ne svjedočimo desetogodišnjici samo kao istorijskoj činjenici, već to posmatramo, jer je to nužno i opravdano raditi, kao nečemu što je u najmanju ruku temeljna pravno-politička odrednica naše sadašnjosti i naše zajediničke crnogorske budućnosti. Danas smo u prilici da svjedočimo novim istorijskim usponima naše države na zadovoljstvo građana Crne Gore i uz vidljivu zahvalnost i podršku naših prijatelja širom svijeta. Ovaj datum podsjeća da su prije deset godina udareni jaki ustavno pravni temelji za nove uspjehe demokratske Crne Gore“, kazao je Vuković.

Predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore i predsjednik Ustavnog suda Crne Gore u periodu 2005-2007 prof.dr Mladen Vukčević, istakao je da je Crna Gora donošenjem Ustava 2007. godine, krunisala vijek svoje ustavne tradicije, utvrdila osnove svog uređenja, predočila svoju ustavnu biografiju porodici evropskih naroda i upisala ga u mapu evropskog pravnog prostora. Takođe, on je zaključio da se Ustav u proteklom desetogodištu pokazao kao  dobra osnova za primat međunarodnog prava i zakonodavstva oslonjenog na evropsku pravnu tekovinu; kao temelj za unapređivanje ljudskih prava; kao preduslov za međunarodne integracije i uporište za međunarodnu sudsku praksu, i najvažnije, kao oslonac za učvršćenje državnog identiteta.

Svi prisutni imali su priliku da se upoznaju sa primjercima više ustava Crne Gore, od prvog donijetog u nezavisnoj Crnoj Gori 1905. do aktuelnog iz 2007. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.